Skryté poklady na Netflixu: Méně známé válečné filmy očima evropských tvůrců

Skryté poklady na Netflixu: Méně známé válečné filmy očima evropských tvůrců
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přestože jsme zahlceni americkou tvorbou, i v té evropské se dá najít k válečnému tématu celá řada filmů. Vybrali jsme vám italský film, který je čistá fikce a španělský film, který připomíná skutečné hrdinství člověka, který riskoval život jen proto, aby zdokumentoval hrůzy koncentračního tábora.

Orli nad Londýnem (La battaglia d´Inghilterra)

  • Italské válečné drama, 1969

V režii Enza Castellariho vznikl film zasazený do roku 1940. Během evakuace Dunkerque tým německých sabotérů převezme totožnost mrtvých britských vojáků a jsou převezeni do Anglie. Mají za úkol ochromit britskou protivzdušnou obranu zničením radarových stanic. O existenci sabotérského týmu se ale brzy začne vědět a Britové nasazují do akce svůj tým, aby záškodníky vypátral. Příležitost bude mít v okamžiku, kdy se Němci chystají vyhodit do povětří řídící středisko RAF.

Je třeba upřesnit, že film je fikce a události v něm popisované se nikdy nestaly. Řídící středisko RAF nebylo nikdy žádným způsobem napadeno, ale například byla v reálu poškozena budova ministerstva letectví (Adastral House) bombou a kromě 46 zabitých lidí utrpělo přes 200 lidí vážná zranění. Stejně tak RAF nikdy nesestřelilo v jeden den 94 německých letadel, jak je ve filmu řečeno. Film je tedy určený pro diváky, kteří nehledají filmy postavené na reálné historii.

Fotograf z Mauthausenu (El fotografo de Mauthausen)

  • Španělský válečný film podle skutečných událostí, 2018

Film je o životě Francisca Boixe, španělského republikánského bojovníka a fotografa, který byl během druhé světové války internován v koncentračním táboře v Mauthausenu.

Mauthausen byl v Rakousku a postupně se rozšiřoval na celou síť podtáborů. Právě zde bylo přes 7 tisíc Španělů. Jedním z nich byl Boix, kterého si zahrál Mario Casas (na úvodní fotografii). Aby roli dostal, musel výrazně zhubnout.

Boix byl fotograf, který po bojích v republikánské armádě během španělské občanské války uprchl do exilu ve Francii. Tam byl ale zajat Němci a odvezen do koncentračního tábora v Mauthausenu.

Tam začal pracovat jako fotograf. Jeho povolání bylo založeno na fotografování nově příchozích do koncentračního tábora. Boix využil svou práci a dokázal svým fotoaparátem zachytit celou řadu momentů, které svět neměl nikdy vidět. Materiál schovával ve fotografické laboratoři SS. Právě jeho materiály se staly důkazem zvěrstev, která se v táboře odehrávala. Dokázal zachytit například vraždění židovských dětí, které se pokusily utéct.

Na základě jeho negativů se podařilo usvědčit celou řadu vysokých nacistických představitelů.

Natáčelo se ve španělské Terrasse, v Barceloně a v Budapešti.

Zdroj článku:
  • autorský článek