Neuvěřitelně kouzelné zpracování čarodějnictví v nejhorší době normalizace si rády spolu se Saxanou připomenou i dnešní babičky

Neuvěřitelně kouzelné zpracování čarodějnictví v nejhorší době normalizace si rády spolu se Saxanou připomenou i dnešní babičky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V tvůrčím osvědčeném tandemu Václava Vorlíčka a Miloše Macourka vznikl příběh mladé čarodějky, která prchne z pohádkového světa mezi lidi. Pro Václava Vorlíčka šlo o návrat k tvorbě pro děti a teenagery. Nakonec se příběh Dívky na koštěti s pohádkovými prvky zalíbil i dospělým.

Prvním společným dílem obou pánů byla komiksová parodie z roku 1966 Kdo chce zabít Jessii, po ní následovaly filmy Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (1967) a Pane, vy jste vdova! (1970).

Komedie Dívka na koštěti byla velice dobře načasovaná a s lehkostí a hravostí oslovila široké publikum. Zábavu nabídla i dospělým, kteří se ještě vzpamatovávali z otřesných událostí roku 1968. Do kina si na film vyšlo přes dva miliony lidí a příběh o rozverné Saxaně se tak stal jedním z nejúspěšnějších snímků, který z této spolupráce vzešel.

První verzi scénáře ale napsala Hermína Franková a Macourek s Vorlíčkem jen nápad přepracovali. Frankovou napadl námět úplně náhodou, když šla jednou po ulici a všimla si mladých dívek s poněkud nápaditými rozcuchanými účesy. V ten moment ji napadlo, že by takový účes slušel mladé čarodějnici, a už se začal rodit nápad. Jak by se asi dařilo takové mladé čarodějce v současném světě?

A dalším lákadlem byl takový malý žertík. Doba, kam Saxana měla přijít, byla taková „dotazníková“. Lidé často museli vyplňovat dotazníky a ti, co neměli tzv. dělnický původ, to neměli v nové budovatelské společnosti snadné. Myšlenka, že by taková mladá dívka vyplnila v dotazníku původ čarodějný, povolání otce „netopýr“ atd., byl prostě až moc lákavý. A tak se pomalu rodila Saxana, šestnáctiletá studentka, kterou si zahrála tenkrát dvaadvacetiletá popová zpěvačka Petra Černocká, která právě dostudovala na Státní konzervatoři.

Černocká, Hrušínský, Růžičková
Černocká, Hrušínský, Růžičková | Zdroj: Filmové studio Barrandov / TV Nova

Saxana se tak nějak necítila ve svém světě dobře. Ve škole čar a kouzel se nudila a přišlo jí, že se neučí nic podstatného a praktického. A s nudou přichází nepozornost. Když byla Saxana před tabulí, popletla všechny zadané čarodějnické proměny. Právě tyto proměny se staly zábavným prvkem, který diváky bavil v průběhu celého filmu.

Saxana samozřejmě dostala pětku a ředitel ji za drzost nechal ještě navíc tři sta let po škole. To se rebelce nelíbilo a po inspirativním rozhovodu se školníkem (Vladimír Menšík) se rozhodla uprchnout do světa lidí.

V ději, který se odehrává třeba v pardubické škole (dnes ZŠ Staňkova) a v panelákových bytech (šlo o kulisy postavené v barrandovských ateliérech), se tak potkávají dva světy: lidský a ten, kde žila Saxana. Šeď obyčejné školy je s příchodem Saxany pryč a magie se stává pro studenty zajímavější než učení. Králičí hlodáky jedné z učitelek spustí lavinu událostí, která vyvrcholí proměnou celého učitelského sboru v králíky.

Saxana ale nakonec není ani v novém světě spokojená. Nikdo jí nevěří, spolužáci se jí posmívají a nakonec si vyzkouší i psychiatrickou léčebnu. Naštěstí se do jejího života dostal stejně starý Honza (Jan Hrušínský), který Saxanu nejen chápal a ochraňoval, ale dokonce poupravil i její smyšlení o světě lidí. Všichni nejsou tak proradní jako raubíř Miky (Jan Kraus) a jeho parta.

Po boku přítele tak Saxana nakonec přijala roli ve světě lidí a stala se obyčejnou dívkou s nadějnou budoucností.

Diváky bavily hlavně triky, kterých je ve filmu opravdu hodně. A samozřejmě i romantický závěr pohladil po duši. Pohádkové ponaučení o vítězství lásky nad sobectvím a zlobou z děje přirozeně vyplynulo.

Dlouhé roky se mluvilo o tom, že by si film zasloužil volné pokračování, ale s realizací se bohužel čekalo moc dlouho a snímek Saxana a Lexikon kouzel, který vznikl v roce 2011, byl určený spíše pro menší děti a nijak moc diváky nenadchl.

Výlet do minulosti si se Saxanou můžete užít 19. května v podvečer na TV Nova.

Zdroje článku:
  • Revue Filmového přehledu 2021, Šrajer Martin,
  • csfd.cz,
  • Autorský text