Netflix: Anna Franková zemřela v koncentračním táboře. Stačily 2 měsíce a vše mohlo být jinak

Netflix: Anna Franková zemřela v koncentračním táboře. Stačily 2 měsíce a vše mohlo být jinak
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na Netflix míří 1. února nový nizozemský film Moje nejlepší kamarádka Anna Franková, který je inspirovaný skutečnou postavou děvčete žijícího v Amsterdamu v době okupace. Její příběh vyprávěný v deníku dojal celý svět.

Annelies Marie Franková se narodila v roce 1929 ve Frankfurtu nad Mohanem. Byla z židovské rodiny. Kromě rodičů Otty a Edith měla ještě o tři roky starší sestru Margot. Celá rodina prchla v roce 1933 do Amsterdamu, když v Německu Hitler vyhrál se svou stranou volby a situace byla velice nejistá.

Pronásledování Židů je nakonec dostihlo i v místě, které mělo být jejich bezpečným útočištěm. Nakonec měl otec odejít do koncentračního tábora.

To dalo podnět k tomu, že celá rodina předstírala velice věrohodným způsobem odjezd do Švýcarska, a to tak, že i jejich známí tomu uvěřili. Nikam se ale necestovalo a rodina se přesunula jen kousek od svého domova – do úkrytu vybudovaného v zadní části domu, kde otec pracoval. O jejich přítomnosti v tomto tajném úkrytu věděla jen hrstka lidí, která se měla starat o přísun jídla a zajišťovat rodině spojení se světem.

K rodině se přidaly ještě 4 další osoby, pár přátel se synem a zubní lékař. Přestože se obchod s úkrytem nacházel v centru města, poskytoval poměrně bezpečné zázemí.

Anna, která se potřebovala zabavit, se rozhodla svůj pobyt zvěčnit do deníku. Nikdo nevěděl, jak dlouho bude Hitlerovo řádění trvat a kolik času budou muset ve skrýši strávit. Týdny utíkaly a lidé, kteří žili v takto stísněných podmínkách, trpěli nejen fyzicky, ale i duševně, kvůli totálnímu odloučení od světa. Anna si prožívala své první tajné zamilování do Petra, sedmnáctiletého syna rodinných přátel.

Všichni žili ve strachu, že budou vyzrazeni. Každý nezvyklý zvuk, blížící se kroky nebo vrznutí dveří, byly důvodem k obavám.

Anna ve svém deníku popsala nejen nové pocity, které nečekaně objevila v přítomnosti dospívajícího chlapce, ale zvěčnila postupné odcizení s matkou a hledání cesty k porozumění se starší sestrou. V deníku si vytvořila imaginární kamarádku, které se svěřovala.

V úkrytu byla rodina dva roky. Prostor byl od další části domu oddělený jen otáčivou knihovnou, proto se museli všichni chovat velice opatrně.

Deník mladé Anny končí 1. srpna 1944. 4. srpna je navštívilo gestapo. Odvezli jak osoby z úkrytu, tak lidi, kteří jim pomáhali. Všichni byli umístěni do koncentračních táborů v Německu a Holandsku. Pobyt přežil jen otec rodiny.

Anna zemřela v koncentračním táboře Bergen-Belsen dva měsíce před osvobozením Holandska.

Zdroj: