KVÍZ: M*A*S*H, válečný sitcom, který oslaví už 52 let

KVÍZ: M*A*S*H, válečný sitcom, který oslaví už 52 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Těžko uvěřit, že první díl seriálu M*A*S*H se vysílal už před 52 lety. Pořád se na něj rádi díváme, jeho hrdinové jsou legendární a jeho poselství stále platné. Zkuste si náš kvíz a zavzpomínejte si na něj.

Když v roce 1968 vyšel román M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy, málokdo předpokládal, že půjde o tak zásadní dílo americké literatury. Próza Richarda Hookera se ovšem stala předlohou pro první díl seriálu M*A*S*H – šlo o takzvaný spin-off neboli úvod o délce filmu, který měl za cíl zjistit, jestli televizní diváci o podobné téma budou stát. Evidentně stáli, takže už o dva roky později (konkrétně 17. září 1972) se začala vysílat první série seriálu M*A*S*H. Ovšem s úplně jinými herci než ve spin-offu.

11 let na obrazovkách

M*A*S*H byl natolik populární, že ho televizní stanice natáčela a vysílala až do roku 1983, kdy připravila velkolepé rozloučení v podobě závěrečného a v mnoha ohledech výjimečného dílu nazvaného „Nashledanou, sbohem a amen“, který měl délku celovečerního filmu. Nejen američtí diváci si tenhle válečný komediální seriál zamilovali a vzápětí se dostal do mnoha zemí světa. V Česku běží dodnes a můžete si ho pustit každý všední den ráno na FTV Prima. K tomu je celý dostupný na streamovací platformě Disney+ a možná máte doma i DVD s některými díly. Z M*A*S*H se stala klasika a jeho postavy v mnoha ohledech zlidověly.

Kritika války i přehnaného vlastenectví

M*A*S*H se vymyká běžným sitcomům, a to nejen počtem svých sérií (nakonec jich vzniklo neuvěřitelných 11). Už jeho téma je poměrně těžké – je o válce a jeho hrdinové po celou dobu z válečné zóny nevyjdou. Musejí tam řešit své osobní problémy, stesk po rodině a vypořádat se s touhou po domově i s psychicky náročným prostředím. Jelikož jsou hlavními hrdiny vojenští lékaři, proplétají se jejich životy s osudy raněných pacientů. M*A*S*H je přesto vtipný, často dojemný a díky skvělému scénáři taky neskutečně humorný seriál. Přitom se ovšem nebrání kritice války a přehnaného vlastenectví.

Milovaní hrdinové

Z herců, kteří v seriálu M*A*S*H strávili často i víc než 10 let života, se staly hvězdy. Kdo by neznal představitele doktora Hawkeye Pierce alias herce Alana Aldu? A stejně tak se proslavil jeho parťák „Trapper “John McIntyre (hrál ho ve 3 sériích Wayne Roger) i jeho následný náhradník B. J. Hunnicutt (zahrál si ho Mike Farrell). Každý milovník tohoto seriálu jistě zná i další jeho (často svérázné) hrdiny – Franka Burnse, vrchní sestru Margaret Houlihanovou, velitele Henryho Blakea, úředníka „Radara“ O'Reillyho, ošetřovatele Maxe Klingera nebo kaplana Johna Mulcahyho.

Zavzpomínejte si s námi na  M*A*S*H i v našem seriálovém kvízu. Dozvíte se ledacos zajímavého, a třeba i nového!