Blázen v šatech okouzlil Hollywood i celý svět. Takhle Klinger ze seriálu M*A*S*H vypadá dnes

Blázen v šatech okouzlil Hollywood i celý svět. Takhle Klinger ze seriálu M*A*S*H vypadá dnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh z mobilní chirurgické nemocnice MASH 4077 se dočkal skvělého hereckého obsazení a jedinečného českého dabingu, což jsou jistě dva z hlavních důvodů jeho nestárnoucí a nesmírné obliby. Tím dalším by musela být postava Maxe Klingera. Jeho představitel je štramák i na prahu devadesátky.

Původně jednorázová postava prostě musela zůstat

Herec a komik Jamie Farr, jenž se do našich srdcí nesmazatelně zapsal coby hvězda seriálu M*A*S*H, dosáhl 1. července 2023 krásných 89 let, letos tak oslaví významné kulatiny. Stejně jako jeho postava jménem Max Klinger pochází z Toleda v Ohiu, je libanonský Američan a sloužil v americké armádě v Koreji. Herecký talent projevil už v mladém věku a jeho mentor Danny Thomas ho tenkrát povzbudil, aby se mu věnoval i profesionálně.

Na konci 50. let se Farr pravidelně objevoval v komediálních pořadech a v 60. letech se mu dostávalo menších rolí v televizi a filmech. Velký průlom měl ale teprve přijít, a jak jistě tušíte, došlo k němu právě díky roli desátníka Maxwella Klingera v seriálu M*A*S*H, konkrétně ve čtvrté epizodě první řady nazvané Šéfchirurg kdo? (1972). Pokus jeho postavy uniknout z armády tím, že bude nosit ženské šaty a působit jako blázen, byl inspirován komikem Lennym Brucem, jenž se o to pokusil během druhé světové války.

„Kdysi jsem viděl film o filmu, v tomhle případě o seriálu, a tam říkali, že postava Klingera měla původně vystupovat jen v jedné epizodě,“ píše fanoušek seriálu na sociálních sítích. „To, co však Jamie během natáčení předvedl, okamžitě všechny přesvědčilo, že tam musí zůstat.“

Vskutku, jeho výkon byl ohromující a přivedl postavu Klingera zpátky ve druhé sérii. Vrátil se rovněž v pokračování seriálu AfterMASH, kterážto show ale nebyla zdaleka tak velkým hitem. Z poslední doby se herec objevil mj. v komediálním seriálu Cool Kids (2018) nebo ve filmu Angels on Tap (2018). Hrál rovněž v komediích Dědeček pod stromeček (2007), Závodní horečka (1989), Strašidelné Vánoce (1988) aj.

Po dvou kolapsech zanechal herectví a užívá si důchodu

V roce 1985 byla Jamiemu Farrovi odhalena hvězda na Hollywoodském chodníku slávy. Od roku 2018 žije spokojený život v důchodu se svou ženou Joy Ann Richardsovou, s níž se oženil v roce 1963. Pár, který je spolu už šest desetiletí, vydal v roce 2003 dětskou knížku s názvem Hababy’s Christmas Eve. Kromě toho mají syna Jonase a dceru Yvonne.

Slavný komik prý od 90. let trpí revmatoidní artritidou, ale jak už víme, jeho hollywoodskou kariéru to nezastavilo. Později se vrátil ke svým kořenům a k divadelnímu hraní, ale v průběhu let dvakrát zkolaboval, poprvé roku 2014 a podruhé pak během zkoušky v roce 2018, a tak usoudil, že je čas pověsit herectví na hřebík. Od té doby se drží mimo hollywoodské výsluní a užívá si klidného života s rodinou.

„Pořád si je podobný. Vypadá moc dobře i ve svém věku.“

„Ten kdyby tam nebyl, tak by byla nuda.“

„Tak už se z té vojny dostal… Bravo, Klingere.“