Seriál Bílá královna: 15. století v Anglii očima silných žen

Seriál Bílá královna: 15. století v Anglii očima silných žen
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Bílá královna z dílny BBC z roku 2013 je televizní adaptací literární ságy anglické spisovatelky Philippy Gregoryové. Vzniklo 10 dílů, které u nás nabízí HBO.

Anglie v bouřlivém období

Je rok 1464, Elizabeth Woodville je okouzlující dcera Richarda Woodvillea a Giacometty Lucemburské. Mladá žena přišla o manžela v jedné z bitev, které kvůli boji o anglický trůn nejsou v zemi vzácností. Zůstala tak sama s dětmi, a navíc ji byl zabavený veškerý majetek.

Elizabeth využije toho, že v sousedství domu rodičů prochází královský průvod a počká si na nového krále Edwarda IV., aby ho poprosila o navrácení majetku, který ji byl neprávem zabavený. Krásná žena udělá na mladého krále dojem i přesto, že patří do rodu, který je v současnosti s královským rodem „na nože“. Ani ženě není mladý král lhostejný, ale odmítne se stát jen jeho milenkou.

Král, okouzlený Elizabethou ji navrhne tajnou svatbu a tím z ní udělá budoucí královnu Anglie.

Reálný život ale není romantická pohádka a Elizabeth musí čelit mnoha nepřátelům, především Richardovi Nevilleovi, který má u dvora velice silnou pozici a chtěl Edwarda oženit s jednou ze svých dcer. Neville je velice mocný muž a na rozdíl od mladého krále, má už s falešnou hrou bohaté zkušenosti. Elizabeth brzy pochopí, že nedostane nic zadarmo a že nesmí ukázat svoji slabost a nezkušenost.

Boj o korunu

Období nazývané „Válkou růží“ je drsné a ona se musí naučit být silná a odhodlaná si svoji pozici uhájit.

Anna, dcera Richarda Nevilleho, se vdává za Richarda III. A naočkovaná svým otcem, usiluje o královský trůn. Elizabeth z duše nenávidí a sama si ani neuvědomuje, že její nenávist pramení ze závisti. Chtěla by mít také manželský vztah plný lásky, jak vidí u Edwarda a Elizabeth. Jenže její manželství je jen obchodní kontrakt. Další sokyní mladé královny je Margaret Beafort, náboženská fanatička, která chce na trůn dosadit svého syna Jindřicha VII. a vládnout jako jeho opatrovník.

Zatímco muži v seriálu kráčí po cestě, která jim byla vytyčená, ženy opouštějí klasickou roli, která jim byla ve středověku připisovaná. Bojují více než jejich mužské protějšky. Jejich zbraně jsou mnohem nebezpečnější, než meče mužů.

3 ženy, tři způsoby boje o moc

Elizabeth, pocházející z prastarého rodu, kde ženy dědí „zvláštní schopnosti“, použije svoji moc, lehce zavánějící čarodějnictvím. Anna Neville má silného a mocného spojence ve svém otci a zbožná Margaret se uchýlí k trochu zkreslenému výkladu božské spravedlnosti.

Když se mocenský boj rozehraje, žádná z žen netuší, kam až bude ochotná zajít, aby zaručila svému rodu tu nejvyšší moc.

„Bílou“ královnu Elizabeth si zahrála Rebecca Ferguson. V roli Margaret se předvedla Amanda Hale a Annu Neville ztvárnila Faye Marsay.