Tragická smrt třináctileté gymnastky zdrtila celou Itálii: Netflix nabízí italské drama Yaro, kde jsi?

Tragická smrt třináctileté gymnastky zdrtila celou Itálii: Netflix nabízí italské drama Yaro, kde jsi?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě pravdivý tragický příběh se stal předlohou pro italské drama, které se snaží zdokumentovat událost, která začala 26. listopadu 2010, kdy odešla Yara ze sportovního centra, až do 1. července 2016, kdy padl doživotní trest pro Massima Bossetiho.

Skutečný příběh

Třináctiletá Yara měla od sportovního centra k domu pouhých 700 metrů. I to stačilo k tomu, aby zmizela beze stopy. Už ten večer rodina oznámila její zmizení a začala pátrací akce. Několik stovek dobrovolníků začalo hned pročesávat okolí. Měsíce plnilo zmizení dívky stránky novin. Ale po dívce se slehla země.

Teprve 26. února 2011 bylo 10 km od místa bydliště nalezeno tělo mrtvé dívky. Děvče na sobě mělo několik povrchových řezů a velkou ránu na hlavě. Přestože vyšetřování probíhalo vzhledem k věku dívky v utajení, na veřejnost unikly zprávy o příčině smrti. Pitva prokázala úmrtí jako následek poranění hlavy a podchlazení. Nešlo o sexuální zločin.

Prvním podezřelým byl Maročan, ale ten byl následně propuštěn. Na základě DNA z dívčina oblečení bylo prozkoumáno 22 tisíc profilů DNA. Celá věc byla ale hodně složitá. Odpovídající DNA, která vykazovala největší shodu, patřila muži, který byl už roky mrtvý. Policie tak začala pátrat po jeho potomcích, až se nakonec dostala k utajenému nemanželskému synovi. Po několika měsících sledování přišlo zatčení.

Bosseti hned po zatčení tvrdil, že je nevinný a své tvrzení nikdy nezměnil. Jeho žena tvrdila, že byl s ní. Dokonce existovaly i nějaké telefonní nahrávky, které jeho nevinu podpořily. Přesto byl odsouzený na základě podobnosti DNA. Dostal doživotí. Nikdo nedokázal objasnit, proč vraždil.

Záhada se vyskytla i kolem cvičitelky. Její krev se našla na rukávech dívky. Otec cvičitelky tvrdil, že noc, kdy děvče zmizelo, jeho dcera celou noc proplakala, ačkoliv neměla důvod. Ona při výslechu uvedla, že se na to nepamatuje. Divné byly i její SMS, které si toho večera vyměnila s bratrem. Smazala je. Všechny ostatní zprávy v telefonu zůstaly.

A jak se s tím vypořádal film

Film o Yaře se spíše podobá dokumentu a postupuje s maximální opatrností, aby se držel pravdy. Kde ale je pravda, dodnes není úplně jasné. Hlavní roli odhodlané státní zástupkyně ztvárnila italská herečka Isabella Ragonese (na úvodní fotografii).

 

Zdroj: