Krimi thriller Sedm s vraždami motivovanými smrtelnými hříchy: Kterému herci vlezli švábi až do spodního prádla

Krimi thriller Sedm s vraždami motivovanými smrtelnými hříchy: Kterému herci vlezli švábi až do spodního prádla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pochmurný thriller Davida Finchera z roku 1995 předčil mnoho dobrých filmů v této žánrové skupině. Svou atmosférou připomíná dílo Hitchcocka v devadesátých letech.

Když běžel film „SEDM“ v kinech, držel diváky napjaté a podivně fascinované morbiditou a strachem. I přes pokusy vedení studia změnit konec filmu na jemnější alternativní verzi, herci náhradní verzi odmítli natočit.

Děj nám přibližuje práci dvou detektivů (Morgan Freeman a Brad Pitt), kteří pátrají po sériovém vrahovi, který své zločiny ospravedlňuje „rozhřešením“ za sedm smrtelných hříchů. Vrah v podání Kevina Spaceyho vede detektivy od jednoho hříchu k druhému, od jedné vraždy k druhé.

Film s rozpočtem 33 milionů USD vydělal celosvětově přes 300 milionů USD.

Čtěte také: Kdo byl ve skutečnosti polepšený člen nacistické SS Heinrich Harrer, jehož ve filmu Sedm let v Tibetu ztvárnil Brad Pitt

O FILMOVÝCH ROLÍCH

Role mladého detektiva Millse byla nabídnuta Denzelovi Washingtonovi, ale ten ji odmítl, protože byl dle jeho vyjádření film temný a plný zla. Odmítli také Val Kilmer a Sylvester Stalone. Později toho litovali.

Brad Pitt přijal roli jen proto, že měl za sebou natáčení „Legendy o vášni“, kde byl jako sexsymbol. Tak si chtěl zahrát ve snímku, kde nebude ukazovat vypracované tělo, ale talent.

Role staršího detektiva Somerseta byla nabídnuta Al Pacinovi, ten ale točil jinde a Gene Hackman roli odmítl. Morgan Freeman k velkému překvapení režiséra, roli s nadšením přijal a zapojil se do příprav.

Kevin Spacey v roli sociopatického vraha není uvedený v titulcích na začátku filmu. Bylo to přáním herce. Neúčastnil se ani žádných reklamních akcí před premiérou. Chtěl, aby byli diváci překvapení.

Role Tracy byla nabídnuta Christině Applegate, ta ji odmítla. Stejně tak se do hraní nechtělo Gwyneth Paltrow, která byla v té době ve vztahu s Pittem. Ten dostal za úkol herečku přesvědčit.

Během natáčení ponurého snímku byla právě usměvavá Gwyneth pro ostatní sluncem, které jim do natáčení přinášelo trochu pozitivity.

Režisér David Fincher prohlásil, že Brad a Morgan už při prvním čtení scénáře byli naprosto dokonalou dvojicí.

Čtěte také: Legendární drama Sedm vzniklo před 25 lety. Co jste o něm nevěděli

FILMOVÉ STŘÍPKY

• Brad Pitt se při natáčení pronásledování vraha zranil. Jeho ruka prošla čelním sklem automobilu a vyžadovala chirurgický zákrok. Do scénáře byla dodatečně vložená nehoda, aby mohl Pitt točit se zavázanou rukou.

• Brad Pitt si do filmu koupil své kravaty, které neladily s oblečením. Byl to další z jeho pokusů vymanit se ze škatulky dokonalého muže. To se mu ale nepovedlo a dostal filmovou cenu MTV jako „Nejžádanější muž“.

• Temného vzhledu docílili filmaři chemickým procesem. Tvůrci se rozhodli, že bude ve filmu pořád pršet, déšť zvyšuje pocit strachu.

• Líčení oběti představující „lenost“ zabralo 14 hodin.

• Pro scénu představující „obžerství“ bylo použito 7 beden švábů, které byly nasypány na herce Boba Macka. Tomu museli ucpat uši a nos, aby mu tam nevlezli. Dostali se mu ale do spodního prádla (!!!).

• Pro scénu „chamtivost“ je oběť svázaná provazy. Herec Gene Borkan na sobě měl jen spodní prádlo a byl pokrytý asi 8 litry falešné krve. Ta byla tak hustá a lepkavá, že se mu kolena přilepila k podlaze.

• Režisér se rozhodl točit film podle svých představ a bez úprav doporučených filmovým studiem. Podobný problém s úpravami měl u snímku Vetřelec 3, kde ho během natáčení třikrát propustili.

• Brad Pitt považuje film za to nejlepší, co natočil. Za hlavní roli tenkrát vydělal „pouhých“ 7 milionů USD.

• Film je zařazený na seznamu 1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete.