Komedie Tchán přilákala do kin přes milion diváků. Dnes je milou vzpomínkou na plejádu českých herců

Komedie Tchán přilákala do kin přes milion diváků. Dnes je milou vzpomínkou na plejádu českých herců
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát sáhl po scénáři Jaroslava Dietla Zdeněk Míka, který do té doby pracoval hlavně pro divadlo a televizi. S komedií Tchán (1979) pozval diváky do vesnického prostředí, kde bylo ústředním bodem JZD. Zemědělské družstvo dávalo práci celým rodinám, pomáhalo s bydlením mladým a spojovalo lidi.

Ústřední postavou je Vavřinec, jehož trochu trápí dcera Štěpánka, která nemá v plánu splnit sny svého otce – nechce jít studovat vysokou zemědělskou školu. Štěpánka si chce vzít mechanizátora z družstva v sousední vesnici. Škola ji tak moc nezajímá.

To je pro Vavřince nemyslitelné. Je zvyklý organizovat údržbu všech zemědělských strojů v družstvu a stejně tak vládne pevnou rukou velké rodině. Štěpánka je jeho pýchou. Právě odmaturovala a zkusila přijímací zkoušky na vysokou školu.

Vavřinec je hodně rozzlobený, když zjistí, že dcera nepodala odvolání, když se na školu nedostala. Když zjistí, že má Štěpánka Tomáše, je mu jasné, proč nechce do Prahy. Snaží se mladíka zesměšnit, aby dcera dostala rozum. Když však dcera nakonec studovat odejde, dojde mu, že v Praze nad ní ztrácí kontrolu a že tam na ni číhá nebezpečí na každém rohu. Nakonec se mu myšlenka manželství dcery s klukem ze sousední vesnice nezdá jako tak špatný nápad. Ale Štěpánka ho nakonec hodně překvapí.

hostina ve filmu
Hostina ve filmu. | Zdroj: FTV Prima

Roli Vavřince si zahrál Josef Bláha a Štěpánčina dědu Vlastimil Brodský. Oba herci během natáčení často improvizovali. To však možná ani režisér nepostřehl, protože údajně chodil často na houby a natáčení nechával na kameramanovi Jiřím Stöhrovi.

Štěpánku si zahrála velice populární Dagmar Veškrnová a jejího nápadníka měl ztvárnit Miroslav Vladyka. Ten ale nakonec do projektu nešel, a tak jeho místo převzal Svatopluk Skopal.

Josef Bláha měl velice výrazný obličej. Mohl za to z části i jeho původ, protože jeho matka byla Slovinka. Režiséři ho rádi obsazovali, protože byl dobře zapamatovatelný. Jiří Sovák jeho vzhled popsal v knize vzpomínek jako „ohořelej havran, kterej přečkal lesní požár“.

Josefa Bláhu proslavila především role trochu zasmušilého inspektora Brůžka v seriálu Hříšní lidé města pražského. Mladší generace si ho vybaví jako akademika Filipa v kultovním sci-fi seriálu Návštěvníci, jako poněkud nervózního otce ve filmu Můj brácha má prima bráchu a v celé řadě populárních komedií, např. Dívka na koštěti, Hodíme se k sobě, miláčku? nebo Zítra vstanu a opařím se čajem.

Dáše Veškrnové (později Havlové) už bylo v době natáčení přes 25 let, přesto hrála čerstvou maturantku. Byla už velice populární, protože za sebou měla role ve filmových trhácích, jako např. Holky z porcelánu, Holka na zabití, Zítra to roztočíme, drahoušku, Parta hic nebo „Já už budu hodný, dědečku!“. Při natáčení filmu Tchán se realizovala také velká svatební hostina, na které byly skutečné sladké dobroty. Herečka je po natáčení rozdala dětem v obci Chlumec, kde se scéna natáčela, čímž si získala další fanoušky.

K vidění 4. 5. ve 20:00 na Prima Max.

Zdroje článku: