Po stopách prvního kriminálního seriálu Hříšní lidé města pražského

Po stopách prvního kriminálního seriálu Hříšní lidé města pražského
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisérem seriálu, který diváky baví už přes padesát let, se stal Jiří Sequens, kterému se už v roce 1967 dostal do rukou rukopis kriminálních povídek Jiřího Marka. Povídky byly situované do pražského podsvětí v letech 1925 až 1930.

Příběhy lapků, podvodníků a vrahů byly vydané knižně na konci roku 1968 pod názvem Panoptikum starých kriminálních příběhů. Všechny povídky byly inspirované skutečnými případy té doby. Autor knihy a spoluautor scénáře Jiří Marek je zpracoval na základě dobových novinových zpráv a vzpomínek Františka Feigela.

Právě v době, kdy se režisérovi dostala sbírka do rukou, po něm Československá televize poptávala nápad na nějaký zajímavý seriál. Chopil se tedy příležitosti, která se přímo nabízela. Kriminální příběhy ho zaujaly svou pestrostí a detailním propracováním. Navíc tušil, že reálný základ zločinů bude pro diváky velice atraktivní.

S obsazením hlavní role vůbec nemusel váhat, protože mu hned přišel na mysl Jaroslav Marvan. Herce viděl v českém detektivním dramatu 13. revír, natočeném v letech 1945–1946 v režii Martina Friče. Tam Marvan ztvárnil hlavní roli policejního revírního inspektora Svatopluka Čadka.

záběr ze seriáli, zdroj:  © Česká televize

Záměrem režiséra bylo vytvořit seriál tak, aby každý příběh měl jiný charakter.

Jeden díl měl být s nádechem humoru, další hodně dramatický a některý až hororový. Divák měl dostat pestrou podívanou s ironickým odstupem a ze seriálu měla dýchat nefalšovaná atmosféra pražské periferie.

Vladimír Menšík v epizodní roli, zdroj:  © Česká televize

Další tři herci (Filipovský, Bláha, Vinklář) byli záměrně vybraní tak, aby vytvořili tři naprosto odlišné charaktery detektivů a aby se lišili i věkem. V celém seriálu si zahrálo asi 300 herců. V jednotlivých dílech se objevila hvězdná jména jako Helena Růžičková, Luba Skořepová, Petr Oliva, Stella Zázvorková, Jana Šulcová, Josef Bek, Míla Myslíková, Ladislav Potměšil, Svatopluk Beneš, Radoslav Brzobohatý, Nataša Golová, Jana Hlaváčová, Pavel Landovský, Ilja Prachař, Martin Štěpánek, Vladimír Menšík a další.

Natáčelo se v barrandovských ateliérech a také v pražských exteriérech. Kvůli finanční náročnosti se točilo na třikrát. V roce 1969 odhadl Sequens celkové náklady na 10 – 11 milionů korun.

Po úspěchu třinácti dílů se uvažovalo o natočení dalších třinácti epizod, ale k realizaci bohužel nedošlo.

K vidění středeční večery na ČT.

Zdroj článku:
  • autorský článek