Proč byl Jiří Sovák až třetí volbou pro Evžena Humla z Chalupářů a kdo roli neměl dostat, protože chodil do kostela

Proč byl Jiří Sovák až třetí volbou pro Evžena Humla z Chalupářů a kdo roli neměl dostat, protože chodil do kostela
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Obsazování hereckých rolí v období socialismu bylo dáno nejen talentem herce, ale i jeho obrazem, který měl třeba i z jiných filmů a seriálů. Člověk, který hrál v jednom díle uvědomělého soudruha, tak nemohl vzápětí jít do role zloděje. Někomu vadila dokonce i víra v Boha.

Scenáristé chtěli do hlavní role nerudného Evžena Humla Jana Pivce. Režisér se zase přikláněl k herecké hvězdě Jaroslavu Marvanovi. Ten už podobný charakter cholerického postaršího muže předvedl ve filmech o Gustavu Andělovi. Jako další volbu uvažoval o Jiřím Sovákovi a měl už vyhlédnutého i jeho parťáka Josefa Kemra. Oba herce už spolu viděl hrát v seriálu Eliška a její rod.

Plány scenáristů nevyšly a ani s Jaroslavem Marvanem to neklaplo. Herec byl v té době už vážně nemocný, a tak si na náročné natáčení netroufl. Navíc hrozilo i nebezpečí, že by seriál nemusel kvůli zdravotnímu stavu dokončit.

Režisér Filip to řekl Sovákovi narovinu, že je náhradou za Marvana, a on se neurazil, naopak to považoval za čest, že může ztvárnit roli, kterou měl hrát takový legendární herec, jakým Marvan byl. A režiséra ujistil, že roli pojme „přesně po Marvanovsku“. Zpočátku byl ale trochu udivený, že má jeho partnerem a vesnickým všeumělem být Josef Kemr. Ten byl považovaný především za dramatického herce a role byla spíše komická.

Nikdy však během natáčení neměl ke spolupráci s Kemrem žádné výhrady. Naopak se ho zastal v okamžiku, kdy měl být Kemr z vyšších míst zamítnutý.

Josef Kemr byl silně věřící a často mu jeho nevhodné přesvědčení bylo předhazováno, a dokonce se stávalo, že kvůli tomu, že byl katolík, roli nedostal. Tak tomu mělo být i u Chalupářů a zasazoval se o to velmi nepříjemný hlavní tajemník přes kulturu, který Kemra „nepovolil“. Režisér Filip měl natolik pevnou pozici, že si mohl dovolit si své herce prosadit i navzdory politickým tlakům té doby.

A Sovák mu byl velkou oporou. Za Kemra se postavil.

Sovák byl podle své ženy pověstný tím, že když si něco chtěl prosadit, tak s ním nikdo nic nesvedl a šel si za tím. Kemr za to byl Sovákovi vděčný a jejich pozitivní naladění bylo vidět na nadšení, se kterým své postavy natáčeli.

Oba herce měla moc ráda i mladičká Gabriela Vránová, která si v seriálu zahrála manželku záletného šoféra (Menšík) Aničku Čihákovou. Ta dokonce o Kemrovi později napsala fejeton.

Zdroj článku: