Holky z porcelánu: Juraj Herz udělal podle členů komunistické strany z pracovnic porcelánky prostitutky

Holky z porcelánu: Juraj Herz udělal podle členů komunistické strany z pracovnic porcelánky prostitutky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rozverná komedie z roku 1974 byla první rolí Dagmar Veškrnové, a zahájila tak její kariéru komediální herečky. Na dramatické role, po kterých vždy toužila, si musela ještě pár let počkat.

Film Holky z porcelánu patří dodnes k oblíbeným retro snímkům, které si i po letech najdou publikum. Pro režiséra Juraje Herze se komedie stala prvním filmem natočeným v nesvobodných podmínkách normalizační kinematografie. Herzovi se ani do natáčení nechtělo, ale neměl moc na výběr. Neškodné komedie byly jednou z možností, jak pokračovat v režisérské práci a nebojovat s cenzurou. Rozhodně nechtěl točit propagandistické filmy a seriály.

Herz bral práci na filmu jako podřadnou a ani se nesnažil obsadit nějaké známé herečky. Přišlo mu jako dobrý nápad dát příležitost studentům JAMU. Z fakulty dostal krabici fotografií, a když si vytáhl fotku Dagmar Veškrnové, viděl ji jasně pro roli svobodné matky, která má dítě a neví s kým.

Za pár dnů se s mladou Dášou setkal osobně a hned názor změnil. Bylo mu jasné, že má před sebou komediální talent a nabídl jí větší roli Dany. Veškrnová měla v té době dlouhé tmavé vlasy do pasu, kterých se pro roli musela vzdát. Měla být blondýnou, ale odbarvením získala spíše zrzavý odstín. Za roli dostala své první herecké ocenění.

Dagmar Havlová v současnosti, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

V roli Věry se ve filmu objevila Eva Čeřovská, která byla velkou láskou Jiřího Krampola. I ona měla rozhodně nepřehlédnutelný talent. Ten však nemohla rozvíjet a za dva roky po natáčení zemřela po vážné autonehodě v Hradci Králové.

Za zmínku stojí i role nevinné Marušky, která zatím o lásce jen snila. Tu si zahrála Lenka Kořínková (Holas), ale ta na natáčení ráda nevzpomíná. Pro herečku to nebyl dobrý start kariéry a viní film z toho, že byla zaškatulkovaná a chodily jí nabídky jen na role, kde měla ukazovat své nepřehlédnutelné vnady. Herečka se nakonec cítila nedoceněná a emigrovala. Skončila v Austrálii, kde se jako herečka neprosadila. Po revoluci se vrátila do rodné země, ale spíš než talentem bavila lidi alkoholovými „nehodami“.

Pro roli syna vedoucí skladu vybral režisér Zdeňka Lovečka, známého brněnského motorkáře, který později emigroval do USA a přijal nové jméno Steve Lichtag.

Film byl u diváků překvapivě úspěšný, přestože měl jednoduchý děj a polovinu hereckého obsazení tvořili mladí a neznámí herci. Cenzura nadšená nebyla a režisérovi bylo vytýkáno, že z mladých dělnic v porcelánce udělal prostitutky.

Ve filmu se přece jen objevilo i pár známých herců jako například Míla Myslíková, Marie Rosůlková, Josef Langmiler, Jiří Krampol nebo Josef Větrovec. Jednoho ze členů inventarizační komise si zahrál i budoucí režisér Jiří Smyczek.

Zdroje článku: