Filmy plné sentimentu: Na Netflixu a hezky česky

Filmy plné sentimentu: Na Netflixu a hezky česky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jakou sílu může mít první láska? Právě o tom se přesvědčí bývalí spolužáci ze střední, kteří se čtvrt století neviděli. A v životním příběhu Stephen Hawking nebylo nic běžného. Ale bez lásky by určitě své nemoci nedokázal vzdorovat tak dlouho.

Co s láskou

  • USA, 2014, podle knihy Nicholase Sparkse, hodnocení 68 %
Michelle Monaghan a James Marsden, Zdroj: Kathy Hutchins / Shutterstock

Psal se rok 1984. Amanda (Michelle Monaghan) a Dawson (James Marsden) spolu chodili na střední školu. A přestože pocházeli z hodně odlišného prostředí, zamilovali se do sebe. Jejich lásce ale nebylo přáno, nakonec se jejich cesty rozešly. Dawson skončil kvůli tragické autonehodě ve vězení a Amanda potřebovala změnu a odešla studovat na vysokou školu.

Uběhlo čtvrt století, než se znovu potkali na pohřbu společného přítele, který byl jeden z mála, který jim lásku v mládí přál. Setkání oba prožili velmi intenzivně a nevyhnuli se bilancování. Zjistili, že ani jeden nežije život, který si naplánovali. Setkání ale také znovu oživilo vzpomínky na dávný cit a také na smutné věci, které prožili.

Amanda a Dawson před sebou mají volný víkend a je jen na nich, jak ho prožijí a jestli se po něm vrátí ke svým životům, nebo se rozhodnou alespoň část svých snů realizovat. Má láska takovou moc, jak se říká?

Teorie všeho

  • Velká Británie 2014, na Netflixu pouze do konce března, hodnocení 80 %

Stephen Hawking byl jedním z nejchytřejších lidí naší generace. Jeho příběh byl naprosto neuvěřitelný, a to nejen pro práci, kterou odvedl, ale i kvůli životu, který dokázal vzhledem k svému postižení žít. Přestože byl možná jediným člověkem, který pochopil zákonitosti vesmíru, v jeho životě hrála tu největší roli láska. Cit, který je možná ještě tajemnější a nevyzpytatelnější než samotný vesmír.

Příběh začíná v roce 1963. Jednadvacetiletý Stephen Hawking (Eddie Redmayne), student kosmologie na Cambridge, má před sebou skvělou budoucnost. Stephen má hodně přátel a také přítelkyni Jane (Felicity Jones z úvodní fotografie). Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují. Stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji.

Jenže nakonec je všechno jinak. Po několika drobných nehodách se mladý Stephen nechá vyšetřit a diagnóza lékařů je krutá a nezvratná. Geniálního studenta čeká nervové ochrnutí a lékaři mu dávají tak málo života, že z toho mrazí. Dva roky nejsou dost na to, aby mladý muž uskutečnil alespoň část svých plánů. On má ale Jane a ta je rozhodnutá ho podpořit a vzepřít se s ním společně osudu. Vezmou se a v rámci možností se snaží žít obyčejný život. Jejich vztah vydržel vlastně cokoliv a Jane se obětovala neskutečným způsobem.

Stephen Hawking prožil sice krátký, ale téměř neuvěřitelný život a film divákovi umožnil malé nahlédnutí do života této dvojice.

 

Zdroj:

  • autorský článek