Seriál Sanitka s charismatickým Vojtěchem Janderou je zpět. Právě tato role udělala z Hanzlíka mezinárodní hvězdu

Seriál Sanitka s charismatickým Vojtěchem Janderou je zpět. Právě tato role udělala z Hanzlíka mezinárodní hvězdu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriály s lékařskou tematikou jsou u nás všeobecně velmi oblíbené. Nad všechny vyčnívá Nemocnice na kraji města a Sanitka. Tvůrci seriálu Sanitka nenechali nic náhodě a v hereckém obsazení mezi více než 130 herci najdete hned 12 umělců, kteří byli i v Nemocnici na kraji města.

Seriál Sanitka je malou poctou záchranářům, jejichž práce je oceněna většinou až v okamžiku, kdy člověk potřebuje pomoc. Seriál je plný příběhů, které diváky chytly za srdce, protože v nich jde o holý život. Často záchranáři musí riskovat pro záchranu druhých.

Velký úspěch Sanitky vedl k natočení druhé série, ale režiséra Jiřího Adamce vystřídal Filip Renč a pro diváky byla druhá řada velkým zklamáním. Naštěstí se nám teď na obrazovky ČT vrací ten původní a velice dobrý seriál podle scénáře Jiřího Hubače, s Adamcovým režijním vedením, chytlavou písní Hany Zagorové a skvělým hereckým obsazením.

Přestože jsou příběhy v jednotlivých epizodách zasazené do období roku 1956 až do druhé poloviny sedmdesátých let, jsou stále aktuální a poutavé.

Jedenáctidílný seriál měl velký vliv na kariéru Jaromíra Hanzlíka, který si zahrál postavu Vojtěcha Jandery. Jandera odešel k záchrance na vlastní žádost a většina děje se točí právě kolem jeho pracovního i soukromého života.

Jaromír Hanzlík byl v době natáčení už uznávanou hvězdou, na kterou lidé chodili do divadla a měl za sebou celou řadu divácky oblíbených rolí třeba v seriálech Dobrá Voda, Žena za pultem, Nemocnice na kraji města, Taková normální rodinka, Dynastie Nováků, Byl jednou jeden dům, Doktor z vejminku. Byl také velice oblíbeným hercem v komediálním žánru a určitě si ho vybavíte v komediích jako Slasti Otce vlasti, Noc na Karlštejně, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Léto s kovbojem nebo Slavnosti sněženek.

Seriál se vysílal dokonce i na Kubě a Hanzlíka si tam pozvali. Na návštěvě si připadal jako hollywoodská hvězda. Neměl ani tušení, jak moc populární tam jeho postava byla.

doktor Skalka v podání Jiřího Bartošky, zdroj: © Česká televize

Dalším hercem, který už si lékařskou tematiku vyzkoušel v Nemocnici na kraji města, byl Josef Vinklář, který byl v seriálu jako Jaroš, ředitel záchranky. V Sanitce si trochu napravil reputaci, protože jako doktor Cvach z Nemocnice na kraji města byl diváky dlouho nenáviděný. Dokonce váhal, zda má roli přijmout, ale nakonec ho přesvědčil velmi dobrý scénář.

Ozdobou seriálu byla mladá a velice krásná Zlata Adamovská, která si zahrála Elišku Vorlovou, později Janderovou. Diváky dojal i smutný osud Richarda Skalky, kterého ztvárnila další herecká legenda Jiří Bartoška.

Trochu složité měl natáčení Petr Nárožný jako „táta Pudil“, který měl být milovníkem a zachráncem psů. Ve skutečnosti psy v lásce moc neměl a oni to nějak vytušili a nechtěli spolupracovat. Produkce tak musela herce potírat špekem a plnit mu kapsy salámy, aby u něj alespoň na chvíli psi vydrželi a záběry se mohly natočit.

Další větší role s zahráli Tomáš Juřička, Pavel Zedníček, Josef Karlík, Věra Galatíková, Petr Kostka nebo Eva Hudečková.

Seriál začíná první epizodou od 15. ledna 2023 na ČT 1 v 17.25 hod.

Zdroje článku: