Slavnosti sněženek: Opilý Josef Somr a cvičený divočák. Co ještě uvidíte

Slavnosti sněženek: Opilý Josef Somr a cvičený divočák. Co ještě uvidíte
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh filmu vychází z předlohy knihy Bohumila Hrabala, který se nechal inspirovat vlastními sousedy chatové oblasti Kersko. Hlavním tématem je spor mysliveckých spolků o jednoho zastřeleného divočáka. Touto nostalgickou komedií vás nechá spisovatel Bohumil Hrabal nahlédnout do kousku svého života, seznámíte se s panem Francem, Leli a rodinou hostinského z nezapomenutelné Hájenky.

Svou roli získal i autor předlohy

Ve filmu se objevuje i samotný autor předlohy Bohumil Hrabal. Konkrétně ve 38. minutě, kdy jako dělník na pile vylévá vodu z kýble na keře v železničářské čepici.

Místo natáčení se shodovalo s filmovým místem

Film se skutečně natáčel v chatové oblasti Kersko, pouze interiéry jsou natáčeny v pražských ateliérech. V obci Sluštice vznikla nezapomenutelná scéna s divočákem. Ta byla natočena s pomocí cvičeného divočáka a jeho majitele, který seděl s kameramanem v autě před divočákem a házel mu kousky masa, což divočáka přimělo za autem utíkat.

Spisovatel a režisér spolu tvoří výjimečné duo

Bohumil Hrabal a režisér Jiří Menzel už spolu několikrát na projektech pracovali. Když natočili film Skřivánci na niti z roku 1969, jejich společná tvorba byla na jedenáct let pozastavena. Až v roce 1980 se pustili do dalšího společného filmu, kterým byl velmi úspěšný snímek Postřižiny. Vedení se tak shodlo a scénář k filmu Slavnosti sněženek povolilo.

Pikantnosti z natáčení

V jedné scéně káže cyklistům kapitán VB v podání Josefa Somra, aby na kole nejezdili, když jsou opilí. Paradoxem je, že při této scéně byl Somr natolik opilý, že museli natáčení přerušit do dalšího dne.