Ze zelených očí Evy Jakoubkové nikdo nevyčetl, jak smutný život vedla. Upila se k smrti v pouhých 53 letech

Ze zelených očí Evy Jakoubkové nikdo nevyčetl, jak smutný život vedla. Upila se k smrti v pouhých 53 letech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Měla talent, práci, přátele a po manželovi slušné příjmy z jeho hudebních děl. Přesto byla jednoho dne nalezená ve svém bytě bez známek života. Jako příčina smrti bylo uvedeno vyčerpání organismu kvůli nadužívání alkoholu, ale spekulovalo se o možné násilné smrti.

Eva Jakoubková se ve své době řadila k nejhezčím českým herečkám. Měla příjemný vzhled a jasný hlas a rozhodně nebyla šedou myškou. Ona však vždy dávala přednost starším mužům. Chodila třeba s Iljou Rackem nebo s o 27 let starším režisérem Evženem Sokolovským. Nakonec si vzala zpěváka Petra Nováka, který je autorem hitů jako Náhrobní kámen nebo Hvězdičko blýskavá.

Svatba byla po dvouleté známosti a všichni si mysleli, že Eva a Petr žijí v šťastném manželství. Jenže jak později vyplynulo, místo manželských radovánek raději po večerech sedávali u lahví s alkoholem a odtud také pramenily všechny jejich problémy. Vztah začal skřípat a rozchody střídaly návraty. Nedokázali žít spolu ani bez sebe.

Alkohol nakonec jejich problémy vyřešil. V pouhých 51 letech náhle zemřel Petr Novák. To pro herečku, která neuměla žít bez něj, znamenalo celou řadu problémů. Poté, co zůstala sama, začala pít ještě víc. Potom si vsugerovala, že má rakovinu, a trochu se v pití na čas umírnila, ale nakonec se ke skleničce vrátila ve velkém stylu.

Bohužel neměla nikoho, kdo by jí dokázal nabídnout účinnou pomoc, možná ji ani nechtěla.

Po zesnulém manželovi jí chodily slušné příjmy, ona ale dokázala všechno roztočit. Nejenže popíjela, ale přátele z divadla vyměnila za ty z hospody a poslední roky se obklopila hodně divnou společností. To, že má peníze, nijak netajila, takže se nakonec stala pro své kumpány z hospody zdrojem příjmů. Hodně často půjčovala i větší obnosy a nechávala si psát směnky.

A právě kvůli penězům se po její smrti začaly šířit teorie, že by to nemuselo být přirozené úmrtí. Jakoubková měla hodně dlužníků a vše si sepisovala a nosila v taštičce. Ta se však u ní doma nikdy nenašla.

Všichni její kolegové z branže se shodli na tom, že kdyby nepila, mohla z ní být velice úspěšná herečka. Nikdo jí ale nepomohl. Než se rozloučila s manželem, herectví se věnovala s disciplínou a nikdo si nestěžoval. Nikdy s ní žádné problémy nebyly. Ovšem to se změnilo, když se z ní stala vdova. V Činoherním klubu ji přestali obsazovat, filmové nabídky nepřicházely a dabing odmítala ona, protože chtěla hrát.

Třeba Václav Vorlíček, který s ní pracoval, o ní mluvil moc hezky.

 Byla to okouzlující žena s pronikavě zelenýma očima. Čišelo z ní velké charisma. Pokud by neměla problémy s alkoholem, mohla to dotáhnout hodně daleko. Vyprávělo se o ní mnohé. Že v divadle schovávala flašky vodky, v kabelce nosila prášky a kombinovala to dohromady, aby mohla vůbec fungovat. V životě asi nebyla moc šťastná, těžko říct proč. Když jsme točili Já nejsem já, byla naprosto spolehlivá a žádné problémy jsem s ní řešit nemusel,

 prozradil režisér.

Jakoubková si zahrála i v některých legendárních seriálech své doby, například v titulech Synové a dcery Jakuba skláře, Tisícročná včela, Inženýrská odysea nebo Muž na radnici.

Zdroje článku: