Trhák: Film, kde mohl hrát Karel Gott a kde Petr Čepek roztrhal více košil, než bylo nutné

Trhák: Film, kde mohl hrát Karel Gott a kde Petr Čepek roztrhal více košil, než bylo nutné
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák se od roku 1974 jako scenáristé předvedli v tom nejlepším světle. Často s nimi spolupracoval režisér Zdeněk Podskalský. Film Trhák byl posledním z řady filmů, který je svedl dohromady.

Smoljak a Svěrák nebyli s filmem vůbec spokojení. Scénář napsali jen kvůli přátelství s Podskalským a až po letech Svěrák přiznal, že přece jen má film i dobré scény. Do filmu mohli převést svůj svérázný humor z divadla Járy Cimrmana a v rámci barrandovské produkce mohli realizovat i gagy, které byly ve skromných poměrech divadla nerealizovatelné.

Trhák je mimo jiné specifický i tím, že v něm roli učitelky Elišky vytvořila Hana Zagorová a roli jí autoři napsali přímo na míru. Film je tak jedna ze vzácných příležitostí, kdy se Zagorová, která studovala herectví, představila jinak než jako zpěvačka. V komedii se to však známými tvářemi jen hemžilo a příležitost před kamerou dostali i scenáristé a filmový štáb.

Na natáčení pamětníci moc rádi vzpomínají, protože Podskalský dokázal vytvořit skvělou atmosféru, a přestože se natáčení protáhlo téměř na rok, nikdo si nestěžoval.

Kromě Hany Zagorové se ve filmu objevil jako její ctitel Josef Abrhám coby Ticháček a také Juraj Kukura. Ten byl pro postavu Lonského vlastně až třetí volbou. Karel Gott roli odmítl a pro zahraničního hosta, který byl ve hře, studio nechtělo uvolnit peníze.

Naprosto nezapomenutelnou roli v hudební komedii vytvořil Petr Čepek (54) jako produkční Šus. Traduje se o něm, že se do role tak vžil, že roztrhal mnohem více košil, než musel. Diváci mohou zavzpomínat i na sličnou pošťačku Laďku Kozderkovou, která tento svět opustila v pouhých 37 letech.

Na natáčení byla zábava s duem Matuška-Blechová. Matuška hrál své skutečné manželce otce a moc se mu nelíbilo, že se kolem jeho ženy točí její filmový nápadník Milan Drobný. Podskalský obsadil do malé role i svou životní partnerku Jiřinu Jiráskovou, která se tak po delším období, kdy měla zákaz natáčet, ukázala před kamerou.

Jak už bývá u Svěráka a Smoljaka zvykem, rádi si ve svých filmech zahrají (třeba ve filmech Na samotě u lesa nebo Marečku, podejte mi pero!) a ani zde si nenechali ujít hereckou příležitost. Svěrák si tak zahrál scenáristu Jíšu a Smoljak režiséra Kohouta, který v ikonické scéně mávnutím ruky odstartoval pověstný výbuch.

Komedie je spojena i se smutnými událostmi. Hned po natočení své první scény zemřel přímo na place jiného natáčení Václav Lohnický (59), který už navždy zůstane Hujerem z komedie Marečku, podejte mi pero! Dvanáct dní po premiéře tragicky zemřel zpěvák Jiří Schelinger (30), který si ve filmu také zahrál. Jeho úmrtí zůstalo neobjasněno. Měl údajně skočit v Bratislavě z mostu do Dunaje. Nikdo netušil, proč by to dělal. Tělo bylo nalezeno až za pár týdnů a případ se nevyšetřoval. Dokonce vyplavené tělo neidentifikoval nikdo z příbuzných.

Komedie se nakonec moc nelíbila ani režisérovi Podskalskému a ani diváci z ní nebyli nadšení. Po čase se ztratila a díky emigraci Matušky, Blechové, Kukury a Kratochvílové už ani nebyl zájem o její zařazení do vysílání. Diváci si k filmu našli cestu mnohem později, kdy mohli zavzpomínat na zesnulé umělce a vychutnat si několik opravdu povedených scén.

Zdroje článku: