Nový dokument na Netflixu s Davidem Attenboroughem varuje před devastací planety a ukazuje, jak jí zabránit

Nový dokument na Netflixu s Davidem Attenboroughem varuje před devastací planety a ukazuje, jak jí zabránit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
David Attenborough: Život na naší planetě. To je nový dokument, který předvede historii vývoje života na Zemi a to, jak se příroda stále mění. Dokumentem nás provede David Attenborough, který přijde i s vlastní vizí budoucnosti. Film je označován za nejdůležitější dokument roku. Co od něj čekat?

Britskému přírodovědci Davidu Attenboroughovi je dnes 94 let a za téměř 70 let své kariéry procestoval celý svět. V jeho dokumentárních sériích lidem ukázal, jak zázračná příroda je a jaké jedinečné živočišné druhy ukrývá. Po řadu generací zůstal nenahraditelným hlasem přírody a zvířat.

V dokumentu uvidíme i jeho starší záběry z různých dokumentárních filmů a sérií. Attenborough se tak ohlíží za svým výjimečným životem zasvěceným přírodě a za tím, jak rychle se vše začalo hroutit přímo před jeho očima. Za celou jeho kariéru byl svědkem mnoha změn. Proto nový dokument označil doslova za jeho “životní svědectví”.

Jeho láska k přírodě ho samozřejmě hnala za tím, najít řešení, jak naše chyby napravit. Řekne nám tedy o jeho vizi budoucnosti a o tom, co bychom měli pro planetu začít dělat.

“Tento film je o tom, jak se dopouštíme naší největší chyby. A o tom, jak ji můžeme stále napravit, pokud začneme ihned jednat” říká Attenborough v dokumentu.

Celý film začíná na opuštěném neobydleném místě. Je to v okolí jaderné elektrárny v Černobylu. Místo vypadá, že v něm už nejsou žádné známky života. Když se potom ale kamera otočí, vidíme, jak se místo změnilo v nádhernou nespoutanou divočinu a rostliny pokryly i umírající půdu, což jen dokazuje, jak nás příroda k životu vůbec nepotřebuje.

Později ale uvidíme i katastrofické záběry, jako např. oceány se suchými korály, hromady vylovených ryb k prodeji, ztrátu pralesů nebo kácení palem jen kvůli zisku.

Attenborough nás varuje, že planetě už dochází čas a pomalu se schyluje k obrovské katastrofě. Na konci ale dodává naději na lepší budoucnost pro příští generace, když se budeme snažit naše chyby napravit. Vzkazuje, že pokud uděláme správná rozhodnutí, z ničení se může stát záchrana. 

Na dokument jsou zatím skvělé ohlasy, to dokazuje i vysoké hodnocení na ČSFD. Rozhodně tedy stojí za zhlédnutí a zamyšlení. Jaký jiný dokument je totiž v 21. století důležitější?