Půlnoční kovboj či Zkrocená hora aneb nejlepší LGBTQ+ filmy

Půlnoční kovboj či Zkrocená hora aneb nejlepší LGBTQ+ filmy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmy byly odjakživa důležitou částí rozšíření našeho obzoru. Sledováním filmů se seznámíme s jinými zážitky a jinými životními styly. Vytváříme empatii a porozumění s ostatními lidmi a zároveň nám filmy pomáhají chápat pocity a problémy, které my sami třeba ani nemáme.

Půlnoční kovboj

John Schlesingerův oscarový film „Půlnoční kovboj“ z roku 1969 je smutný a oduševnělý portrét mužského gigola, který se snaží přežít v nemilosrdných ulicích New Yorku. V době svého zveřejnění patřil snímek mezi filmy, jež se nacházely na černé listině.

Vysoký a atraktivní Texasan Joe Buck (Jon Voight, ve své vůbec nejlepší roli) přichází do města se snem stát se gigolem pro dámskou společnost. Úspěšnějším se ale stává v opuštěnějších koutech gay komunity. Z filmu se nedozvíme Joeovu sexualitu, ale z přátelství s bláznivým pouličním podvodníkem Ratso Rizzem (geniálně hráno Dustinem Hoffmanem) je jasně cítit homosexuální podtón.

By Hook or by Crook

Debutový film Harryho Dodgeho a Silase Howarda z roku 2001 způsobil značný rozruch. Jako jeden z prvních nahlédl do zážitků a do života LGBTQ komunity, které pravděpodobně zůstanou na okraji společnosti. Howard hraje trans chlapa Shye, zatímco Dodge hraje butch dyke Valentine. Tito „dva podivínští grifteři“, kteří se vyrovnávají s nevyřešenými problémy týkajícími se jejich původu, se spojili a zahájili drobné zločiny, které poukazují na potenciál spolupráce. Výsledkem je opojné a výrazné realistické zobrazení života dělnické třídy vytvořené pomocí rané technologie digitálního videa.

Společník na dlouhé trati

Na konci osmdesátých let byl mainstreamový Hollywood téměř připraven čelit krizi Aids. V čele filmového poučení o této (v tu dobu) smrtelné nemoci byl snímek „Společník na dlouhé trati“ z roku 1989. Název vychází z eufemismu stránky úmrtního listu New York Times pro pozůstalé zemřelých. Film pokrývá celé desetiletí a je strukturován kolem snoubenců Seana (Mark Lamos) a Davida (Bruce Davison) a jejich přátelích a rodiny (hrají například Campbell Scott, Dermot Mulroney a Mary-Louise Parker). Snímek otevřel oči pro mnoho lidí bez zkušenosti s realitou o nemoci související s AIDS.

Zkrocená hora

Celosvětově vydělal film „Zkrocená hora“ z roku 2005 přes 140 milionů dolarů, což znamená, že je zatím nejvýdělečnější gay-movie na světě. Příběh Annie Proulxové ve filmu od režiséra Ang Lee ale není jen nejvýdělečnější, ale asi i nejoblíbenější gay románek všech dob. Je zázrakem, že dosáhl takového úspěchu – získal osm nominací na Oscara.

Heath Ledger a Jake Gyllenhaal hrají v láskyplném tragickým příběhu milostný pár pastevců ovcí ve Wyomingu v 60. letech. Až dodnes patří tento film mezi průkopníky LGBTQ-filmů a málokterý fanoušek snímku se nemůže kouknout na flanelové košile bez toho, aby si na „Zkrocenou horu“ nevzpomněl.

 

Zdroj:

  • autorský text