Oceňované filmy slavné polské filmařky Agnieszky Holland

Oceňované filmy slavné polské filmařky Agnieszky Holland
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Polská filmařka Agnieszka Holland proslavila kinematografii své země po celém světě. Její film Šarlatán právě vstoupil do českých kin. Jaké snímky této režisérky patří mezi oceňované v rámci celého světa?

Hořící keř

Televizní film o alarmujícím činu Jana Palacha, o osudech jeho blízkých i o počátcích doby normalizace v tehdejším Československu zaujal nejen u nás. V rámci naší země posbíral tento film mnoho Českých lvů, mimo jiné za nejlepší režii, nejlepší film, nejlepší scénář i kameru. Podobně bodoval snímek i v Cenách české filmové kritiky. Nebyli jsme ale jedinou zemí, kde film diváky i odbornou veřejnost oslovil. Cenu si odnesl i z Mezinárodního filmového festivalu v Hong Kongu.

Čtěte také: Šarlatán: Kdo byl ve skutečnosti legendární léčitel Jan Mikolášek a které osobnosti léčil

Ve stínu Beethovena

Film vznikl v koprodukci v roce 2006 a vypráví příběh o posledních letech života velikána světové hudby. Zobrazuje Beethovena, jak právě dokončuje devátou symfonii, která vešla do dějin hudby jako jeho nejznámější dílo. V té době je hluchý, nemocný, v depresích, opojený alkoholem a naprosto osamocený. Mistrně jej tehdy ztvárnil Ed Harris. Snímek byl oceněn například na filmovém festivalu v San Sebastianu.

Přes kosti mrtvých

Koprodukční snímek, do kterého se zapojilo několik evropských států, včetně Česka. Mysteriózní thriller nabízí pohled do klidné osady na česko-polském pohraničí. Právě tam se ve velmi krátké době stane několik záhadných vražd, které na první pohled nedávají logiku a postrádají motiv. Rozplétání příběhu si vysloužilo například cenu z mezinárodního filmového festivalu Berlinale a snímek byl nominován i v mnoha kategoriích nejlepších polských filmových cen, které se označují jako Orel.

Budeme s napětím sledovat, jak přijme odborná i laická veřejnost nový počin této režisérky, který nyní můžeme vidět v kinech. Film Šarlatán je inspirován skutečným příběhem lidového léčitele Jana Mikoláška.