Nedotknutelní (2011): Film versus realita aneb jak to bylo ve skutečnosti

Nedotknutelní (2011): Film versus realita aneb jak to bylo ve skutečnosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Snímek Nedotknutelní vypráví o vůli žít a o kontrastu dvou zcela odlišných světů. Jak to bylo ve skutečnosti s ochrnutým multimilionářem a jeho svérázným opatrovníkem?

Nedotknutelní: příběh neobyčejného přátelství

V hlavních rolích francouzské komedie excelovali François Cluzet a Omar Sy. Snímek vypráví o příběhu bohatého aristokrata Philippa, který zůstal po nehodě ochrnutý. Jako svého osobního asistenta si vybere mezi všemi kandidáty Drisse.

Driss je nezaměstnaný, právě propuštěný z vězení, a o žádnou práci momentálně nestojí. Paradoxně ji získá a tím začíná jen těžko uvěřitelné dobrodružství. Snímek o přátelství dvou naprosto odlišných mužů dojal diváky na celém světě.

Film byl natočen na motivy reálného životního příběhu. Ústřední inspirací se stal Philippe Pozzo di Borgo, movitý Francouz. Podobně jako hrdina na plátně skončil ochrnutý v důsledku vážného zranění páteře po paraglidingu.

Shoduje se i základní charakteristika jeho protějšku, jenž se ve skutečnosti jmenoval Abdel. Šlo o přistěhovalce s kriminální minulostí. Ve skutečnosti však nebyl černoch, ale muslim, což řadu filmových kritiků pobouřilo.

Jak to bylo s rychlostí invalidního vozíku a hitlerovským knírkem?

Tvůrci si dále pro potřeby filmu upravili především dějové linie s ženskými hrdinkami. V realitě se museli oba hrdinové navíc potýkat se smrtí Philippovy manželky Béatrice, která zemřela na rakovinu. Sám hlavní hrdina však souhlasil s tím, že příběh bude pojat jako komedie a tak je možné, že se tvůrcům další dramatická linka jednoduše nehodila.

Základní motiv však v žádném případě nepochází z pera scénáristů. Nesourodá dvojice se potkala přesně tak, jak bylo vylíčeno na plátně: Driss chce pouze potvrzení, že se formálně ucházel o zaměstnání. Místo toho obdrží rovnou novou práci.

Distingovaný aristokrat učí svého pomocníka lásce k vážně hudbě, Driss se pro změnu netají sympatiemi k marihuaně a rychlým autům. Vlastně k rychlému čemukoli. Abdel alias Driss prý skutečně dal upravit elektrický vozík tak, aby mohl jezdit rychleji.

A i když si některé komediální prvky tvůrci přidali, komentoval je Phillipe slovy, že jsou to přesně ty věci, které by Abdel rád udělal. Driss tak Philipovi oholil knírek do hittlerovské podoby pouze na plátně.