Šarlatán: Kdo byl ve skutečnosti legendární léčitel Jan Mikolášek a které osobnosti léčil

Šarlatán: Kdo byl ve skutečnosti legendární léčitel Jan Mikolášek a které osobnosti léčil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do našich kin právě míří snímek Šarlatán. Životopisné drama na motivy skutečného životního příběhu člověka, který měl zvláštní schopnosti. Pohled režisérky Agnieszky Holland je skutečně neobyčejný – a každý si o hlavním hrdinovi může svobodně udělat vlastní úsudek. Kdo byl Jan Mikolášek?

Výjimečný léčitel

Silné životopisné drama o muži, který byl obdařen léčitelskými schopnostmi, se prolíná s tehdejšími dobovými událostmi nacismu i komunismu. Film vznikl na motivy skutečného životního příběhu léčitele Jana Mikoláška, kterého během jeho desítek let působení stály lidé dlouhé fronty. Kromě obyčejných lidí tento člověk se zvláštním darem léčil i prezidenta a další významné osobnosti tehdejšího politického i kulturního života. Dokázal pomocí bylin diagnostikovat a léčit nemoci, na které byla lékařská věda krátká.

Rozporuplný muž

Herec, který Mikoláška ve filmu ztvárnil, se před časem nechal slyšet, že se musel vypořádat nejen s velkým věkovým rozpětím pro svou roli. Uvedl také, že hlavní postava je velmi rozporuplná a že se i během jedné jediné scény dokáže sympatie a antipatie diváků vůči této osobě rychle proměňovat. Herec se vyjádřil i k tomu, že toto natáčení rozhodně nepatřilo mezi jednoduché. Dokonce uvedl, že se jedná o nejnáročnější natáčení, které kdy realizoval. Rozporuplná osoba a tři časové roviny hlavního hrdiny vedly k tomu, že na každé natáčení chodil velmi precizně připravený.

Silný příběh

Scénář Marka Epsteina zaujal režisérku Agnieszku Holland na první pohled. Příběh se jí zdál velmi silný, a navíc obsahoval určitou míru tajemství. To v režisérce probudilo potřebu jej odvyprávět i dalším lidem.

Jan Mikolášek, kterého si ve filmu zahrál Ivan Trojan a mladší verzi hlavního hrdiny pak jeho syn Josef, podle lidské moči rozpoznával, co danému pacientovi chybí. Kromě velkého množství obyčejných lidí léčil i Martina Bormanna, Antonína Zápotockého, T. G. Masaryka, Maxe Švabinského a další významné osobnosti tehdejší společnosti. Je možné, že jeho ordinací prošlo dokonce více než 5 miliónů pacientů.