Tajnosti Hollywoodu: Žena, kterou bouřlivák Jack Nicholson považoval za sestru, byla ve skutečnosti jeho matkou

Tajnosti Hollywoodu: Žena, kterou bouřlivák Jack Nicholson považoval za sestru, byla ve skutečnosti jeho matkou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šílený, jedinečný, vznešený a také ďábelsky atraktivní. Tak popisují svého hereckého kolegu lidé, kteří měli tu čest a s Jackem Nicholsonem (1937) se setkali nebo pracovali.

Komediální talent od mládí

Během padesátileté kariéry přešel od malých rolí v nezávislých filmech až po herce zapsaného na seznam největších hollywoodských hvězd. Než Nicholson odešel do „hereckého důchodu“, patřil k nejoblíbenějším osobnostem z hereckého prostředí.

Režiséři se předháněli, aby ho získali pro svůj film a on se nebál odmítnout i významné role cílené na ocenění, pokud si nebyl jistý, že se s postavou dokáže ztotožnit.

Dětství a mládí prožil ve společnosti starších sester a v prostředí matčina kosmetického salónu. Velice brzy se tak naučil jednat s ženami a celý život se v této dovednosti zdokonaloval. Vysloužil si přezdívku „velký svůdník“. To bylo ale až za mnoho let.

Na střední škole si vysloužil titul školního komika a byl pověstný tím, že se vždy zastal slabších děvčat a bránil je. I přes chudé poměry si dokázal svým neodolatelným úsměvem vždy vyprosit drobné, aby si mohl zajít do kina na oblíbené westerny.

Po dokončení školy odešel do Los Angeles a pracoval jako poslíček ve filmových studiích MGM. Zde kromě Toma a Jerryho často na chodbách potkával hvězdy jako Marilyn Monroe nebo Ginger Rogers. Vydělané peníze investoval do hodin herectví. Jackovi zemřela jedna ze sester na zhoubný nádor.

Jeden úspěch za druhým

To mu ale nijak nezabránilo vyniknout ve filmu „Bezstarostná jízda“ (1969). Za vedlejší roli byl nominovaný na Oscara, Zlatý glóbus i další ceny. Další dílo, které upoutalo pozornost, byla „Čínská čtvrť“ (1974) Romana Polanského. Oscar mu ale zase unikl.

Pořádnou vichřici v životě mu neudělaly zástupy žen, ale zvědavý novinář. Nicholson zjistil, že žena, kterou považoval celý život za matku, byla jeho babička. A jeho zesnulá sestra byla ve skutečnosti jeho matkou, která ho porodila v šestnácti letech.

Své pocity přenesl do nové role ve Formanově snímku „Přelet nad kukaččím hnízdem“ (1975) a tentokrát mu Oscar neunikl.

V roce 1980 diváci s křikem utíkali z kina. Báli se šílence v hororu „Osvícení“ na motivy románu Stephena Kinga. Jack ukázal i svou citlivější stránku ve filmu „Cena za něžnost“ (1983). Krátce na to své „satanské“ kouzlo představil v komedii „Čarodějky z Eastwicku“ (1987).

Záliba v ženách, sportu a umění

Stejně jako role, tak proplouvaly jeho životem i ženy. O herecké hvězdě se toho ze soukromí moc neví, nedává rozhovory, nechodí do zábavných pořadů. Jisté je, že je fanouškem Los Angeles Lakers a harmonogram natáčení vždy přizpůsoboval zápasům basketbalového týmu.

Své štědré honoráře investoval do umění a vlastní jednu z největších soukromých sbírek Picassa a Van Gogha.

Poslední film herec natočil před deseti lety, ale za svůj život stihl tolik zajímavých rolí, že fanoušci mají z čeho vybírat.