12 opic (1995): Díky prvnímu sci-fi filmu získal Brad Pitt ocenění za nejlepší vedlejší roli

12 opic (1995): Díky prvnímu sci-fi filmu získal Brad Pitt ocenění za nejlepší vedlejší roli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I když je zřejmé, že mnoho lidí tuto volbu filmu v době koronavirové krize odsoudí, hvězdné výkony ostříleného Bruce Willise a mladičkého Brada Pitta byste si v tomto sci-fi thrilleru neměli nechat ujít. Filmu vévodí také cestování časem, které je pro mnohé přitažlivým tématem.

Námět filmu mnohé odstraší

Pod zemským povrchem se v roce 2025 nachází poslední hrstka lidského rodu, který se snaží přežít v absurdních podmínkách. Jedná se o pouhé 1 procento, protože zbylých 99 procent zemřelo v letech 1996 a 1997 na nebezpečný vir, jenž byl do ovzduší vypuštěn. Aby se zjistilo, zda je život nad povrchem země možný a co všechno se změnilo, je nutné vyslat průzkumníka do minulosti, jehož úkolem je změnit tehdejší apokalypsu.

Bruce Willis toužil po zkušenostech, ne po penězích

Hlavního hrdinu Jamese Cola ztvárnil americký herec Bruce Willis, který celou dobu točil zadarmo. Honorář dostal až poté, co byl film 8. prosince roku 1995 uveden do kin. Není také žádným tajemstvím, že Bruce Willis si moc přál pracovat s režisérem Terrym Gilliamem, proto mu ani nevadila mnohem nižší suma, než na jakou byl zvyklý.

Při natáčení vznikl nový název pro smysl pro detail neboli „křečkův efekt“

Pracovat se zvířaty není vůbec jednoduché. O tom se přesvědčil i sám režisér Gilliam, který točil jednu scénu celý den, a to konkrétně tu, ve které si James Cole smývá z obličeje krev. Tato scéna je doprovázena stínem běhajícího křečka v kole. Jenže právě křeček s celým štábem odmítl spolupracovat a kola si ani nevšiml. Režisér tu scénu chtěl tak moc, že si stál za svým a čekal, až se křeček uráčí a půjde si do kola zaběhat.

Brad Pitt jako mladý neznámý

I hvězda jako Brad Pitt získal za film poměrně nízký honorář. Tehdy ho Gilliam do filmu obsadil v době, kdy Brad byl ještě neznámý herec. Avšak než se film do kin vůbec dostal, Brad stihl mezitím natočit další tři filmy, díky nimž se dostal na výslunní Hollywoodu.

Kdo si nechce nechat tento snímek, za jehož vedlejší roli ve filmu Brad Pitt získal ocenění Academy Awards, ujít, může se na něj těšit 26. června ve 21.45 hodin na Nova Cinema.