Byl jednou jeden dům: Oblíbený seriál od režiséra Chalupářů se vrací

Byl jednou jeden dům: Oblíbený seriál od režiséra Chalupářů se vrací
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jedna ze seriálových stálic se vrací na televizní obrazovky. Seriál provází řada zajímavostí –⁠ o některých událostech s ním spojených se dokonce bádalo, aby jeho příznivci měli co nejvíce dostupných informací.

Velká část děje je umístěna do fiktivního domu v Bagounově ulici. Majitelem domu je pan Nerudný (Miloš Nedbal), který má čtyři syny, ale přestože jim dal hrdinská jména (Achilles / Josef Bláha, Paris / Josef Abrhám, Hektor / Vladimír Ráž a Patrokles / Jiří Adamíra), jsou pro něj zklamáním.

Ve velkém domě žije celá řada lidiček a jejich pestré a dramatické osudy jsou kostrou seriálu. Období protektorátu byla těžká doba, a právě na osudech obyčejných lidí to dokázali scenáristé Jan Otčenášek a Oldřich Daněk mistrně ukázat.

Přestože se oba autoři scénáře snažili volit v době normalizace nekonfliktní téma, které by cenzura nechala projít, stejně se natáčení neobešlo bez problémů. Podle dochovaných dokumentů měl být seriál původně mnohem delší, ale protože nebyl dostatečně prorežimový, tak byl předčasně ukončen.

Nedbal, Abrhám, Ráž, zdroj: Jaroslav Trousil / © Česká televize

Naprosto neuvěřitelný byl osud páté epizody, která nese název Obvaziště Boccaccio. Ta se cenzorům moc nezdála a postrádali v ní srdečné vítání osvoboditelů Rudé armády. Proto se pátá epizoda musela přetočit více tendenčně, a tak vznikla oslava osvobození vojsky ze Sovětského svazu pod názvem Barikáda ve vedlejší ulici. V současné době je samozřejmě seriál vysílaný opět s původní verzí páté epizody. 

Právě předčasné ukončení seriálu nebylo nikdy oficiálně zdůvodněno, a proto byl seriál tak trochu opředený záhadou a bádalo se, co mohlo být příčinou. Jedním z důvodů, který je považovaný za dostatečně silný, byl návrat Přemka Tvaroha (Václav Postránecký) ze služeb letectva v Anglii.

Seriál je velmi ceněný pro autentické vyobrazení života v Protektorátu. Vnitřní dvorana domu, který je srdcem seriálu, byla postavena v ateliéru na Barrandově a dodnes je považována za jednu z největších seriálových dekorací.

Vinklář, Hlaváčová, zdroj: Jaroslav Trousil / © Česká televize

František Filip měl vždy šťastnou ruku na výběr herců. Dokonce v hereckém obsazení je i řada herců, kteří byli i v seriálu Chalupáři. Herecké obsazení vyšperkoval dokonce i Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Jana Hlaváčová, Josef Vinklář, Jiří Adamíra nebo Alena Vránová.

K vidění od 4. září na ČT a také na iVysílání.

Zdroje článku: