Chalupáři: Zajímavosti z natáčení, které vám i po letech vykouzlí úsměv na tváři

Chalupáři: Zajímavosti z natáčení, které vám i po letech vykouzlí úsměv na tváři
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Legendární Chalupáři, kteří baví pomocí příběhů obyčejných vesnických a městských lidí, vznikl téměř před padesáti lety. Ani po takové době své diváky však neztratil, protože na něj s potěšením vzpomínají. A u těchto zajímavostí se budou popadat za břicho podobně jako u samotného seriálu.

Třešňová nebo Višňová

Slavná vesnice Třešňová, ve které se seriál odehrává, se ve skutečnosti jmenuje Višňová a nachází se na Příbramsku. Na natáčení známého seriálu obyvatelé vsi stále upozorňují díky informačním cedulím u památných míst. Na místo dříve přijížděli turisté, kteří si místa spojená se seriálem nadšeně prohlíželi. I dnes do vsi ale pár nadšenců zavítá a s obdivem si prohlíží místa, která vypadají, jako by zůstala zastavená v čase.

Natáčely se zde sice jen exteriéry, ale pohled na seriálovou hospodu, kostel, faru, rybník nebo dům dědy Makovce (Josef Hlinomaz) je pro fanoušky seriálu velkou událostí. Autobusová zastávka, která se v seriálu objevuje, ve vesnici ale nebyla, a tak si ji filmaři museli nechat postavit.

Ostatní scény se natáčely v nedaleké obci Jelence, kde se nacházela seriálová drůbežárna, nebo v Dobříši, kde byste našli chatu paní Fuchsové (Jiřina Bohdalová).

Velká část seriálu se však natáčela také v Praze. Kamera nás na Slávkovu promoci vzala dokonce na Karlovu Univerzitu. Krematorium se točilo ve Strašnicích a dům Evžena Humla stál kousek od Staroměstského náměstí.

Hvězdy ve vesnickém prostředí

V době natáčení ve vesnici prý nesměli štěkat psi ani jezdit traktory. I přes tato omezení na herce a fimaře však místní nevzpomínají ve zlém. Děti za herci vesele chodily pro autogramy, které většinou také dostaly, a starší si měli možnost přivydělat díky komparzu.

Toho však obzvlášť mladí začali brzy využívat. A to tak, že se ráno zapsali, pak utekli k rybníku a večer si zašli pro peníze. Produkce na takové podvody však rychle přišla a komparzisty si poté pečlivě hlídala.

Herci prý o pauzách hlavně hráli karty a popíjeli. Největší rozruch však způsobilo to, že každého z nich prý ráno přivezl a večer odvezl vlastní taxík. To bylo v té době něco nevídaného.

Velký úspěch seriálu vesnici navíc kromě nezapomenutelných zážitků přinesl také řadu návštěvníků a hospodských hostů.

Problémy s úvodní znělkou

Titulní píseň Když máš v chalupě orchestrión v podání Waldemara Matušky k seriálu neoddělitelně patří a nikdo by si ho bez ní snad ani nedokázal představit. Nicméně se v televizi nějakou dobu musela hrát jen instrumentálně, tedy bez zpěvu pana Matušky. To bylo způsobeno tím, že zpěvák emigroval do USA, a proto byl jeho hlas nežádoucí. V 90. letech se vše opět vrátilo do starých kolejí a úvodní píseň slýcháme dodnes i se zpěvem.

Jiřina Bohdalová se chtěla vžít do role

Herečka Jiřina Bohdalová, která v seriálu hrála Dášu Fuchsovou, si chtěla po natáčení koupit chatu, ve které v seriálu její postava bydlí. Bohužel se jí ale Dáše nepodařilo natolik přiblížit, protože majitelé chaty jí ji neprodali.

Jiří Sovák se Humlovi velmi podobal

Jak uvedla i poslední manželka herce Jiřího Sováka, povaha Evžena Humla té hercově naprosto odpovídá. Několik známých hlášek, které Huml vyslovil, byly právě improvizací, a tak by se dalo říct, že Sovák hrál téměř sám sebe. Například výrok, že v Indii mají plechový děti, nebo nápad si za celý seriál nesundat pokrývku hlavy nevymyslel nikdo jiný než sám herec.

Jediným rozdílem mezi nimi bylo to, že Huml byl v seriálu Slávkovým zastáncem, zatímco ve skutečnosti nebyl Sovákův vztah se synem Jiřím Schmitzerem, který postavu hrál, vůbec tak láskyplný. Spíše naopak.

Před velkými vedry se někteří schovávali

Natáčení provázela obrovská vedra, a tak se herci Otto Lackovič a Luba Skořepová, kteří hráli romský manželský pár Fera a Aranku, museli schovávat v domě před sluncem. Jinak by se jim totiž barva, kterou byli natřeni, mohla roztéct.

K postavě Fera se váže ještě jedna zajímavost. V zaměstnání totiž nosí stejné montérky jako mechanici v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje. 

Josef Větrovec zářil

Herec Josef Větrověc si v seriálu střihl dvojroli, a to v rolích předsedy Mrázka a jeho bratra Karla. 

Nevídaný úspěch

Seriál si navzdory všem pochybnostem ze stran filmařů i herců získal nečekaný úspěch, díky kterému se stal nejsledovanějším televizním seriálem Československé televize mezi lety 1971 a 1989.

Jeho režisér František Filip si po přečtení scénáře nedělal velké naděje, seriál mu připadal jen jako levné spotřební zboží.

 „Do Chalupářů se mi tenkrát fakt nechtělo a troufám si tvrdit, že jsem se tehdy nemýlil, i když se za své pochyby dodatečně kaju,“ vzpomíná na své myšlenky po letech.

Náklady na natáčení nakonec překročily 12 milionů korun a několik milionů stál i filmový remaster v roce 2021, díky kterému se seriálu mnohonásobně zlepšila kvalita. Také výdělky herců se samozřejmě pohybovaly v obrovských částkách. V té době to bylo skutečně něco nevídaného. Herci si proto získali obrovský obdiv a slávu.

Zdroje článku: