Kadibudku už ve Višňové nenajdete, ale na stopy natáčení seriálu Chalupáři zde narazíte i téměř po půl století

Kadibudku už ve Višňové nenajdete, ale na stopy natáčení seriálu Chalupáři zde narazíte i téměř po půl století
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Co by to bylo za léto bez Chalupářů? Z Chalupářů se už stal vítaný zvyk a obliba československého seriálu natočeného v roce 1975 je u diváků stále překvapivě velká. Nadčasový humor a skvělé herecké obsazení tak přivítají zejména pamětníci.

I když ho mnozí diváci znají už téměř zpaměti, pořád se objevují další zajímavosti. Když režisér František Filip dostal do rukou dílo Františka Vlčka a Václava Pavla Borovičky, moc se mu dílo nezamlouvalo. Vesnické dobrodružství Evžena Humla, který se rozhodl léčit si nervy životem na vesnici a zakoupil chalupu s nájemníkem, připadalo režisérovi jako laciný a nezajímavý příběh.

Nikdo nemohl tušit, že obyčejní vesničané budou královsky bavit televizní diváky i v dalším století.

Pro herce, kteří si rádi v létě přivydělali natáčením v exteriérech, to byla zajímavá finanční příležitost. Přestože hlavními tahouny seriálu byli Jiří Sovák a Josef Kemr, nebyly jejich honoráře nejvyšší, přestože si každý z nich přišel na pěkných 70 tisíc Kčs. Mnohem lépe na tom byl Vladimír Menšík, který si za svou menší, ale výraznou roli přišel na 108 tisíc Kčs.  A to nebyly v té době malé peníze. Mladičká Gabriela Vránová si vydělala 12 tisíc Kčs.

Menšík a Bohdalová v seriálu, zdroj © Česká televize

Není úplně jasné, jak k roli přišel Jiří Sovák, původně se objevilo jméno Jaroslav Marvan. Nic proti této herecké legendě, ale jen těžko si lze představit, že by cholerického dědu zahrál někdo lépe než Sovák.

Určitě je zajímavé, že je to jedna z posledních hereckých příležitostí, kde si spolu zahrál Sovák se synem Jiřím Smitzerem. Ten v seriálu ztvárnil jeho vnuka. Roli mu údajně dohodil, ale byla to běžná praxe a režisér byl rád, když se na place sešli lidé, kteří se znali a měli dobré vztahy.

Smitzer, Sovák, Kemr, Vránová, zdroj: © Česká televize

Bohužel už v roce 1976 měl Jiří Smitzer dopravní nehodu, kdy řídil pod vlivem alkoholu a zabil chodce. Od toho okamžiku s ním otec přestal komunikovat, a dokonce ho vydědil.

Obec Višňová nezažila takové nájezdy jako Hoštice (Slunce, seno, …), ale i tady pamětníci na natáčení vzpomínají a ve vesnici jsou informační tabule v místech, která jsou v seriálu vidět. Právě kvůli obavám z turistů se seriálová vesnice přejmenovala na Třešňovou.

Málokdo ví, že vnitřek chalupy, kterou obýval Huml, nebo interiér hostince ve vesnice nenajdete. Interiéry si filmaři postavili podle svých potřeb. Opravdový hostinec, který je zvenku vidět, sloužil jako maskérna a ve vesnici stojí dodnes, jen je z něj výrobna krmiva pro psy.

Autobusová zastávka, kde parkoval záletný řidič (Menšík) ve vesnici nebyla a postavili ji filmaři.

pověstná kadibudka a Sovák, zdroj: © Česká televize

Pokud se třeba v prázdniny do Višňové na Příbramsku vydáte, je třeba počítat s tím, že se vesnice za téměř půl století změnila. Na návsi je velká informační tabule, která odkazuje na 20 míst, kde se točilo. U vesnice je i rybník, kde se točila epizoda s kaprem, kterého přivezl Bohouš Císař (Kemr) na mopedu, když ho zakoupil v příbramské rybárně.

Chalupa Humla a Císaře je bohužel přestavěná a původní stavbu připomíná snad jen stodola za domem. Nezachovala se ani pověstná kadibudka na dvorku.

Seriál je známý také tím, že se zde spřátelil postarší Jiří Adamíra s mladičkou Hanou Maciuchovou.

Zdroj článku: