Pan herec a geniální český komik: Vladimír Menšík by dnes oslavil své 91. narozeniny

Pan herec a geniální český komik: Vladimír Menšík by dnes oslavil své 91. narozeniny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
9. října 1929 se v Ivančicích narodil Vladimír Menšík. Málokdo by si v tu dobu řekl, že se ze studenta v průmyslové škole a později pracovníka v Brněnských strojírnách stane mistrovský herec a jeden z nejlepších českých komiků.

Začátek kapitální kariéry

Po studiu na Janáčkové akademii múzických umění nastoupil roku 1954 do Vesnického divadla. Přesto, že byl velmi oblíbeným a také respektovaným hercem v divadle, on si celou dobu přál více. Chtěl hrát ve filmech. Asi věděl proč, přeci jen byl jeho herecký talent na úplně jiné úrovni než u ostatních divadelních herců. Dokázal zahrát komedii i drama na takovém levelu, že diváci brečeli u obou představení.

Proto netrvalo dlouho a mohl se ukázat před kamerou. V roce 1956 si zahrál roli ve filmu „Dědeček automobil“ a roku 1958 podepsal smlouvu s filmovým studiem Barrandov.

Herecký průlom v nespočtu filmech

Díky svému přesvědčivému hraní byl velmi žádaným představitelem nejrůznějších rolí v úplně rozdílných filmech. V raném stádiu kariéry se soustředil spíše na vážné role, dokonale ovládal tragikomedie a dokonce dramata. Během 50. a 60. let natočil přes stovku filmů a seriálů a začal se čím dále tím častěji objevovat v komediích. Světově proslulým filmem se staly „Lásky jedné plavovlásky“, které byl nominovány i na Oscara.

V komediích zářil jako by se do nich narodil. Kdo by neznal jeho vynikající výstupy ve filmech „Což takhle dát si špenát“, „Jak utopit doktora Mráčka“ či „Pane, vy jste vdova!“. Měl neobyčejný smysl pro humor, a rozesmát dokázal takřka každého.

I mimo film se věnoval komediím. Dodnes se oprávněně opakují jeho výstupy z legendárních Silvestrovských estrád a asi nikdo z nás nedokáže zapomenout grandiózní scénky po boku Jiřiny Bohdalové.

Vladimír Menšík bohužel zemřel 1988 ve věku pouhých 58 let. 9.10. by oslavil 91. narozeniny.