Což takhle dát si špenát? Zkažený špenát, vysoký rozpočet a role Ivy Janžurové aneb co všechno se při natáčení dělo

Což takhle dát si špenát? Zkažený špenát, vysoký rozpočet a role Ivy Janžurové aneb co všechno se při natáčení dělo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jarda Zemánek a Franta Liška jsou nenapravitelnými hrdiny filmu. Po odpykání trestu za nepodařenou krádež lihu už vymýšlí, jakou lumpárnu by zase vyvedli. Majitel kosmetického salónu Netušil a docent Mlejnek z výzkumného ústavu si tyto dva chlapíky najmou, aby vrátili bohatým dámám jejich ztracené mládí přístrojem, který vynalezli k regeneraci starých dojnic.

Při natáčení některých scén se všichni dobře bavili

Režisérem této bláznivé komedie je Václav Vorlíček. Ten na natáčení vzpomínal velmi rád. Velmi ho pobavila scéna, kdy Jiří Sovák a Vladimír Menšík měli sníst špenát, aby se vrátili do své původní podoby – ze starců do dospělých chlapů. Herci dostali hotovky – moravský vrabec a bramborové knedlíky se špenátem. Jenže scény se nestihly dotočit, a tak se zbylá jídla musela uschovat v lednici. Večer zřejmě došlo k vypnutí proudu, a tak se jídla zkazila. Toho si všimli až herci, jakmile se pustili do jídla. Jenže jelikož to byli profesionálové, v konzumaci a natáčení pokračovalo i přes nepříjemný zápach.

Čtěte také: Iva Janžurová a Jiří Hrzán: Báječně fungující komediální dvojice, jejichž spolupráci přerušila tragická smrt

Kvůli velmi vysokému rozpočtu nemusel snímek vůbec vzniknout

Velmi neobvyklá byla suma tehdejšího rozpočtu – 5 milionů korun. Právě kvůli tomu bylo natáčení v ohrožení, protože na tu dobu šlo o velmi vysokou částku. Ovšem film měl u diváků ohlasy, jen v kinech ho zhlédlo přes 1,5 milionu lidí.

Čtěte také: Filmové chyby v poetickém filmu Postřižiny. Na co si při natáčení filmaři nedali pozor

Role Ivy Janžurové nedala režisérovi spát

Kromě rozpočtu dělala Václavu Vorlíčkovi starosti i role Ivy Janžurové. Obával se toho, aby ona, jako malé dítě v těle ženy v pouhém kombiné, nepohoršila diváky. V jednom rozhovoru herečka uvedla, že největší inspirací jí byly její dcery, které byly v průběhu natáčení batolaty.

Čtěte také: Dokonalý muž, dokonalá žena: Nejkrásnější česká herecká dvojice oslavila 44. výročí svatby

Česká komedie s českými hereckými esy poběží 17.12. ve 21.30 hodin na televizi ČT 1.