Iva Janžurová a Jiří Hrzán: Báječně fungující komediální dvojice, jejichž spolupráci přerušila tragická smrt

Iva Janžurová a Jiří Hrzán: Báječně fungující komediální dvojice, jejichž spolupráci přerušila tragická smrt
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herecké duo Janžurová (1941) a Hrzán (1939-1980) nebylo nikdy moc medializované, ale tyto dva komediální talenty se výborně doplňovaly. A kdyby Jiří nedoplatil na svou zálibu ve výškách, mohli nám spolu herci dělat radost dodnes.

První filmy herecké dvojice

Dvojice herců se ale ve filmu i v televizi potkávala poměrně často, a i když to nebyla klasická dvojice komiků, kteří si „nahrávají“, tak spolu vytvořili řadu skvělých a nezapomenutelných rolí.

Poprvé se komické duo o zábavu postaralo v roce 1967 a to hned ve dvou komediích v režii Jiřího Krejčíka: „Svatba jako řemen“ a „Penzion pro svobodné pány“. Obě komedie byly divácky velmi úspěšné a soulad dvojice nezůstal bez povšimnutí.

Populární seriál

Režisér Jaromír Vašta komediální pár obsadil do seriálu „Píseň pro Rudolfa III. (1967-69) a v roce 1970 oba zazářili v nadčasové komedii Václava Vorlíčka „Pane, vy jste vdova“. Komedie baví diváky dodnes a vypadá to, že se nikdy neomrzí. Obzvláště Iva Janžurová předvedla, jak skvělá komediální herečka je.

V roce 1974 si byli rovnocennými partnery v další komedii „Drahé tety a já", kde si Jirka i zazpíval. Pár se spolu objevil ještě v dalších filmech i v televizních pořadech. Spolupráce byla přerušena tragickou smrtí Jiřího Hrzána v roce 1980.

Další herecká generace

Kromě nakažlivého humoru měli umělci společnou ještě jednu věc. Oba předali své herecké geny potomkům.

Po Jiřím Hrzánovi zůstaly dvě dcery. Starší Barbora jde v otcových stopách a je uznávanou herečkou. Mladší Tereza svůj talent uplatnila ve výtvarnictví, ale její syn Cyril se dal na hereckou dráhu. Menší role si zkusil v seriálech „Ulice“, „Specialisté“, „Dáma a král“. První větší příležitost přišla s krimi seriálem ČT „Zrádci“.

Iva Janžurová se sice nikdy k oltáři neodvážila, se svým celoživotním partnerem Stanislavem Remundou si pořídili dvě dcery Sabinu a Theodoru.

Sabina si vzala z genů své matky to nejlepší a kromě herectví píše i scénáře. Ve snímku „Výlet“ si zahrála se sestrou i matkou. Určitě si ji vybavíte jako temperamentní státní zástupkyni v seriálu „Případy 1. oddělení“ nebo jako Toničku ve snímku „Lidice“.

Theodora našla své uplatnění v režii dokumentů, ale to jí nebrání v tom, aby si občas odskočila ke hraní.

Jak v případě Ivy Janžurové, tak u Jiřího Hrzána je vidět, že „jablka nespadla daleko od stromu„ a naši oblíbení herci se postarali o své nástupce.