Ověřte si znalosti o pohádce Princ Bajaja v našem kvízu

Ověřte si znalosti o pohádce Princ Bajaja v našem kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohádky provázejí každého z vás od dětství až do dospělosti. I když jsou všeobecně určené pro dětské publikum, dospělí posluchači nebo diváci si také přijdou na své.

Souboj dobra a zla

V pohádkách vystupují nadpřirozené bytosti nebo zvířata s lidskými vlastnostmi. Někdy přijde na pomoc nějaké to kouzlo. V pohádkách je zřetelný boj dobra a zla v různých podobách a v pohádce vždy zvítězí dobro spravedlivě nad zlem.

Princ jde za štěstím

Princ se vydává do světa s rancem buchet a opouští svůj domov. Je jím osamocená tvrz. Princovi už odešli oba rodiče na věčnost. Princ vyráží na velkou cestu a hledá štěstí. Na své cestě poznává dobré i zlé povahy a princ se vyznačuje chrabrostí a vtipem. Princezna ho oslní svou krásou a milým hlasem. Princezně se tento jinoch také zalíbí.

Boj s drakem

Princezna žije s ustaraným otcem. Král má strach, protože jeho dcera dosáhne brzy věku osmnáctých narozenin, a to představuje pro princeznu nebezpečí. Král by rád našel pro princeznu schopného a milého ženicha. Kandidáti na ženichy se na královu výzvu přihlásí, ale skutečnou odvahu prokáže jen jeden. Princ, který dostal přezdívku Bajaja, jelikož se vydával na radu svého koně za němého zahradníka. S drakem svádí lítý boj a vyhrává.

Hlavním představitelem zla je zde postava Černého rytíře, kterého ztvárnil František Velecký, představitelem dobra princ Bajaja s jeho věrným pomocníkem v podobě ušlechtilého zvířete.

U postavy princezny je zřejmá čistá zamilovanost a v tu chvíli divákovi nepřipadá princezna jako rozmazlená a namyšlená dívka, ale jako čistá duše. Vidíme tady určité znaky polidštění stěžejních postav.

Ověřte si znalosti o pohádce Princ Bajaja v následujícím kvízu.

Věděli jste, že se vyzkoušelo jedenáct koní, ale ani jeden z nich nezvládl scénu při souboji s drakem? Nakonec se to podařilo až koni, který sloužil několik let u cirkusu.

Zdroje článku: