Američané vykradli Svěrákův Tmavomodrý svět a natočili Pearl Harbor

Američané vykradli Svěrákův Tmavomodrý svět a natočili Pearl Harbor
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oba filmy jsou si až nápadně podobné - válka, koktající pilot, milostný trojúhelník. Jak Američané přišli ke scénáři a proč se Tmavomodrý svět v zahraničí filmu Pearl Harbor nedokáže vyrovnat?

Tmavomodrý svět je čtvrtým filmem Jana Svěráka, na kterém spolupracoval se svým otcem Zdeňkem. Po premiéře v roce 2001 měl v Česku obrovský úspěch. Za vznikem snímku ale stálo několik let tvrdé práce, která vygradovala pokořujícím příchodem hollywoodského dvojčete. 

Čtěte také: Hollywoodští Kájínci aneb ty nejlepší filmy o útěku z vězení

Po obrovském úspěchu, který po roce 1996 sklidil Jan Svěrák s filmem Kolja, podepsal s filmovou společností Miramax dohodu. V té se zavázal, že každý nový scénář nejdříve předloží studiu, které se rozhodne, zda na filmu bude spolupracovat. Miramax byl tehdy zakoupen společností Walt Disney, a tak se scénář dostal do rukou těch nejpřednějších ikon Hollywoodu. 

Na české poměry byl film s rozpočtem 230 milionů korun z dražší kategorie. Pouze 50 milionů se podařilo získat v Čechách, zbytek nákladů museli zajistit u zahraničních sponzorů. Než tak produkce vůbec sehnala potřebné prostředky, ve Spojených státech se začalo pracovat na Pearl Harboru a oba filmy se do kin dostaly v roce 2001.

Čtěte také: 365 dní – film od polských tvůrců je plný erotiky

Když dva dělají totéž, není to totéž. Scénáristicky sice ano, ale celosvětovému úspěchu Pearl Harboru nedokázal Tmavomodrý svět konkurovat. Důvod je prostý, na svůj rozpočet byl sice film až neuvěřitelně povedený, chyběly tam ale známé tváře. Pro srovnání, 12 sekund trvající scéna výbuchu lodí v Pearl Harbor vyšla produkci na 120 milionů korun, což je více než polovina celkového rozpočtu českého filmu. 

Svěrák je přesvědčen o krádeži jeho scénáře, k soudu ovšem nepůjde. Je zřejmé, že skrze americký justiční systém by to byl běh na dlouhou trať s nepatrnou šancí na úspěch.