Nejslavnější princezny z českých pohádek

Nejslavnější princezny z českých pohádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vánoční maraton českých pohádek máme za sebou a princezny prožívající dramatické románky ještě stále v živé paměti. Které z nich se nenávratně vryly do srdcí televizních diváků?

Libuše Šafránková jako Popelka 

Pokud bychom stavěli žebříček nejoblíbenějších princezen, ostatní dámy by si klidně mohly zabalit svoje korunky, jemu by totiž bez debat kralovala Libuše Šafránková. Všemi milované Tři oříšky pro Popelku vznikly v roce 1973 a jak je dobře známo, jednalo se o německou koprodukci. Původně se měl film natáčet v létě, díky odsunutí na prosinec a leden však nabral úplně jiné atmosféry, a právě díky tomu nás již dlouhá léta doprovází jemná tvář tehdy dvacetileté Šafránkové přímo na Štědrý večer. Tato adaptace klasického příběhu bratří Grimmů si nezískala pouze srdce Čechů, ale také Norů a samozřejmě Němců. 

Šíleně smutná princezna Helena Vondráčková 

Jen těžko dovedeme jmenovat ikoničtější pár, než jakým je princezna Helena a princ Václav. Stejnojmenní herci se představili v rolích královských dětí, kteří jsou již tak akorát na sňatek, jenže o své spřízněné duši si chtějí rozhodnout sami, i navzdory státnímu zájmu. Byť nosí šíleně smutný výraz, princezna Helena nás nepřestává okouzlovat ani po více než padesáti letech. 

Marie Kyselková se zlatou hvězdou 

Další klasika, typicky česká, typicky pohádková. I Lada z pohádky Princezna se zlatou hvězdou má svoji cestu k vysněnému princi trnitou. To měli i sami tvůrci při výběru hlavní herečky. Původně jí měla být neméně okouzlující Miriam Hynková, ta však vážně onemocněla. Horkou kandidátkou na náhradnici byla Eva Klepáčová, známá jako Káča z Hrátek s čertem a ve skutečnosti manželka představitele prince Radovana, filmařům ale nehrálo do karet pokročilé stádium těhotenství. Teprve pak přišla řada na Marii Kyselkovou. 

Andrea Černá alias Princezna ze mlejna 

Že v Česku nacházíme ty nejkrásnější dívky potvrzuje i pohádka Zdeňka Trošky. Tentokrát to však nebude na hradě, ale ve mlýně. Nemluvíme samozřejmě o Lucii Bílé v roli čarodějnice, nýbrž o Andree Černé jako Elišce. Ta se beznadějně zamiluje do Jindřicha, který je však pevně rozhodnut, že si vezme princeznu. Kde krásná mlynářova dcera skončila? V roce 2015 to byla Ordinace v růžové zahradě. Kromě Jindřicha zůstala věrná také Zdeňku Troškovi, představila se mimo jiné v Kameňáku 2.