A tou nocí nevidím ani jednu hvězdu aneb německý film o Boženě Němcové, ve kterém si zahrály i české herecké hvězdy

A tou nocí nevidím ani jednu hvězdu aneb německý film o Boženě Němcové, ve kterém si zahrály i české herecké hvězdy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Televizní čtyřdílný film Božena, jehož poslední část měli diváci možnost právě zhlédnout, rozčeřil jinak celkem poklidné vody české tvorby. Výkony obou hlavních představitelek jsou podrobovány kritice či chvále podle toho, jak komu se jejich role líbily. Víte, že film o Boženě Němcové natočila německá režisérka s některými českými herci a českým kameramanem?

Německý film o české spisovatelce

Pod životopisné drama z roku 2005 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu je jako režisérka a scénáristka podepsaná Dagmar Knöpfel. Pro svůj snímek si vybrala dopisy, jež z Litomyšle po rozchodu s manželem Božena Němcová adresovala svým dětem a přátelům. Teď konečně měla možnost svobodně psát, protože byla samostatná. Tou dobou však již byla smrtelně nemocná a věděla, že na všechny její sny už je pozdě. Režisérka si vzala za cíl podchytit niterné pohnutky ženy, celý život se potýkající se společenskými konvencemi, které svým chováním překračovala.

TIP: zajímají váš články o snech? Více se jistě dočtěte v rubrice sny

Citlivé komorní drama

V hlavní roli se objevila německá herečka Corinna Harfouch, jež postavu naší osudem zmítané spisovatelky podala citlivě a realisticky. Ostatně na jejím výkonu je film postavený, protože příběh je podán komorní filmovou formou a subjektivním pohledem hlavní hrdinky. Snímek může na někoho působit depresivně, pak by ovšem splnil svůj účel, protože konec života Boženy Němcové se v takovém tragickém duchu odvíjel. Stíhaly ji životní rány, k tomu nemoc a pocit bezvýchodnosti.

Ve filmu si zahráli i čeští herci

Film A tou nocí nevidím ani jedinu hvězdu je sice autorským dílem německé režisérky, ale ke spolupráci si přizvala také české herce – Bolka Polívku v roli Josefa Němce, Libuši Geprtovou, pro níž to byla poslední filmová role, a Táňu Fisherovou. Kameru vedl český kameraman Jan Malíř a hudbu k filmu složil Aleš Březina.

Měli jste možnost vidět tento snímek?