Je to ještě hudební video nebo už Hollywood? Lady Gaga znovu ukázala, proč patří mezi nejkreativnější zpěvačky

Je to ještě hudební video nebo už Hollywood? Lady Gaga znovu ukázala, proč patří mezi nejkreativnější zpěvačky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Lady Gaga stihla letos i přes koronavirové komplikace zveřejnit nový album s rozmanitým mixem písniček. Jako první byly vydány neuvěřitelné klipy k songům „Stupid Love“ a „Rain on me“. Jenže nejnovější klip by se dal zařadit hned do Hollywoodu.

Pop a 911

Text nové písně „Pop a 911“ má dvojí smysl. Jednou se z toho dá samozřejmě pochopit potřeba ambulance, 911 je americká verze evropské 112. Ale u Lady Gagy mají texty vždy hlubší význam a často tématizují vlastní minulý problematický život.

Zde jde o vhození tabletky 911, kterou užívají lidé s potížemi mentálního zdraví. Lady Gaga sama tuto pilulku často potřebovala, protože špatně zvládala psychický tlak veřejného života. Teď chce touto písní upozornit na těžké problémy, které mohou mít lidé se špatným duševním zdravým.  

Videoklip na úrovni Stanleyho Kubricka

Momentálně je modernou natočit videoklip buď s drahými věcmi nebo s polonahými ženami. Lady Gaga se ale společně se svým týmem postarala o klip s hlubokou intelektuální symbolikou.

Většina klipu se odehrává v poušti či v oáze někde na blízkém východě. Gaga se vzbudí vedle kola a následuje černého muže na koni do blízké vesnice. Tam nás při prvním zhlédnutí ohromí krásná kulisa, i když jsme současně iritovaní různými symboly. Mumie v náruči ženy, muž, jenž nonstop mlátí hlavou do polštáře a Panna Marie a její sluha se přibližují a kontrolují každého z účinkujících.

Zrovna tyto dvě postavy se během celých 4 minut pokouší pomoci zpěvačce, i když nevíme proč. Jsou jasně vidět pokusy o dýchání z úst do úst a masáž srdce. Jednou dokonce sledujeme, jak Gaga pomalu odlétá směrem k nebi, jenže sluha jí brutálně stáhne zpět na zem.

Nakonec jsou postavě Gagy vraženy dva meče do hrudi. Lady Gaga se vzbudí, leží na zemi moderní silnice, kolem ní stojí zdravotníci (vypadají stejně jako Panna Marie a sluha), podél silnice vidíme nehody, zraněné osoby a nejspíše i jednu mrtvolu.

Metaforický level

Na konci je nám jasné, že šlo o halucinaci ženy, jež prožila těžkou nehodu a na silnici umírala. Veškeré symboly tohoto snu se nám ihned po probuzení vysvětlí. Černý muž na koni symbolizuje smrt, který si pro Gagu přišel, jenže ve vesnici dostane druhou šanci na život.

Panna Marie a sluha jsou doktoři, muž mlátící hlavu do polštáře je zraněný v autě, mumie v náruči ženy symbolizuje oběť nehody. Různé barevné prvky najdeme později i na scenérii neštěstí. Modré šátky ve větru jako rozbitý hydrant, červené kusy látky jako krev na různých místech těla a světle modře oblečení lidé jako policie.

Celé video se dá pochopit jako metafora poslední chvíle před smrtí. Je vědecky dokázáno, že si mozek díky halucinaci ulehčuje poslední minuty života. Ve videu si toho poprvé všimneme, když je Gaga při cestě do nebe sluhou stáhnuta zpět na zem (ani ne na vteřinu zahlédneme poprvé Gagu na silnici).

Na konci uslyšíme větu „Je mi to líto. Nevzala jsem si tabletu. Je mi to líto“. Asi Gaga sama způsobila celou nehodu. Zdali nechtěně, nebo z pokusu o sebevraždu? Nevíme. Ale jedna věc je jasná: nechá nás ohromené, uvažujeme o celé situaci a přemýšlíme o smrti a životě.

Nepochybně se vyplatí podívat se na videoklip songu „Pop a 911“ aspoň třikrát, aby člověk pochopil všechny symboly, všechny narážky a všechny metafory. Každopádně se nejedná pouze o videoklip, jedná se o mistrovské krátkometrážní filmové dílo. Lady Gaga znovu ukázala, že není jen jedna z nejlepších zpěvaček dnešní doby, ale i geniální filmařka.  

Zdroj článku:
  • autorský text