Policajt ze školky stažen z FF, přílišně totiž romantizuje policii. Nahradí jej snímek o černošském politikovi

Policajt ze školky stažen z FF, přílišně totiž romantizuje policii. Nahradí jej snímek o černošském politikovi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Před několika dny americkými médii prošla zpráva o tom, že z filmového festivalu v Portlandu musel být stažen snímek Policajt ze školky, kde si hlavní roli střihnul Arnold Schwarzenegger. Podobně jako nedávno Jih proti Severu totiž nekoresponduje s momentální náladou v americké společnosti.

Drive-in festival pod palbou kritiky

Filmový festival v americkém Portlandu měla zahajovat třicet let stará komedie o policistovi, který musí během výkonu své služby pracovat ve školce. Komedie, kterou si mnoho z nás vybavuje jako odpočinkový a nenáročný snímek, byla po vlně kritiky stažena z programu. Místo tohoto snímku pak festival zahájil dokument o černošském politikovi. Organizátoři nejprve snímek Policajt ze školky vybrali pro jeho zásadní místo v oregonské filmové historii.

Tweety spisovatelky vyvolaly vlnu kritiky filmu

Proti uvedení snímku se ovšem ohradila spisovatelka Lois Leveenová. V několika tweetech uvedla, že na tomto snímku není nic komediálního: „Není nic zábavného na účasti policie ve školách, která podporuje „school-to-prison pipeline“, kde jsou Afroameričané, Latinoameričané a další potomci menšin místo vzdělání kriminalizováni. Jmenovaný pojem značí přímou úměru mezi frekvencí zásahů policie ve školách a velmi přísným potíráním přestupků a následnou kriminalizaci mládeže, kdy i za malý přestupek nakonec končí ve vězení.

 Nesprávné filmy

Spisovatelka dále film přirovnala k Jihu proti Severu a rasistickému snímku Zrození národa: „Jsou to pozůstatky časů, kdy popkultura živila rasové předsudky. Policajt ze školky pak romantizuje nadmíru policejního dohledu v USA.“

Třicet let stará komedie představuje policistu, který v utajení pracuje jako učitel ve školce, aby dopadl drogového dealera, který se snaží zmocnit své exmanželky a syna. Nejprve se mu nové umístění nelíbí, ale nakonec si práci mezi mrňaty užívá a zvažuje, že trvale změní zaměstnání.