Catherine Deneuve: Šarmantní Francouzska zářila v provokativních rolích a měla slabost pro mladší partnery

Catherine Deneuve: Šarmantní Francouzska zářila v provokativních rolích a měla slabost pro mladší partnery
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Catherine Deneuve je možná nejslavnější francouzská herečka, která byla až do loňského listopadu velice aktivní jak v práci, tak v soukromém životě. Kromě svých úspěchů plnila léta stránky bulváru i svým soukromým životem.

Herečka se narodila v rodině poměrně slavných herců, a i když původně nechtěla pokračovat v rodinné tradici a snila o módě a návrhářství, nakonec se herectví nevyhnula. První roli měla už v roce 1956. Tam si ji všiml známý režisér a obsadil ji do svého filmu „Paraplíčka ze Cherbourgu“ (1964).

Touto rolí si získala velkou popularitu, kterou potvrdila v dalším úspěšném snímku „Kráska dne“ (1967), kde se ukázala v roli pracovnice nevěstince. Její talent ještě podtrhly šaty od Yves Sain Laurent. Oděvní značka s ní dlouhé roky spolupracovala.

Režiséři ji najednou chtěli ve filmu, protože se dobře prodávala. Objevila se po boku hvězd, jako byl třeba Belmondo. Ráda si vybírala i provokativní role, několikrát diváky ve filmu dokázala přesvědčit, že je lesbička. Z posledních filmových počinů jsou to například snímky „Kráska k sežrání“ a „Plevel“.

Filmová ikona měla dva slavné milence, režiséra Rogera Vadima a světově proslulého herce Marcella Mastroianniho. S každým měla dítě. Byla také krátce provdaná za fotografa Davida Bayleua. V pozdějším věku byla spojována s mnohem mladšími partnery.

Herečka je tváří mnoha módních značek

Francie má jako svůj symbol Marianne. Herečka byla jedna z mála krásek, která tomuto symbolu propůjčila tvář. Tento symbol vznikl v období Velké francouzské revoluce. Jednou z dalších hereček, která byla symbolem, je i Bardotová.

Herečka byla i tváří mnoha kosmetických značek, dokonce byla i ženou parfému Chanel no.5 a měla i svůj parfém. Navrhla také boty, kabelky, šperky, brýle.

Herečka byla silnou kuřačkou a kouřila 3 krabičky cigaret denně. Pomocí hypnózy se zlozvyku zbavila, ale po několika letech se ke kouření zase vrátila. Loni v listopadu prodělala slabou mozkovou příhodu a zbavila se zlozvyku kouření už bez hypnózy. Po této události už herečka svou pracovní činnost omezila a občas se ukáže na filmových festivalech.

Žije v Paříži a užívá si vnoučat, maluje, čte a píše paměti. Vzhledem k délce její kariéry je to určitě zajímavé počtení.

Sama není na sociálních sítích aktivní, ale existuje mnoho klubů jejich fanoušků.