Seriálový Tomáš Jordán z Ulice, herec Petr Vacek: Proč mu jeho syn řekl, že už nechce být Čech?

Seriálový Tomáš Jordán z Ulice, herec Petr Vacek: Proč mu jeho syn řekl, že už nechce být Čech?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V seriálu Ulice je Tomáš Jordán otcem dvou dospělých dětí. Ve skutečnosti má jeho představitel, Petr Vacek, čtyři ratolesti různých věkových kategorií a rozmanitých povah. Jistě po něm sdědily i rozvážnost a smysl pro neotřelý humor a neočekávanou odpověď. Tento vynikající nespoutaný herec a moderátor má nejen přirozený smysl pro nenucenou výchovu, oplývá i všestranným talentem a úctyhodnými morálními hodnotami.

Petr Vacek pochází ze tří synů a je z nich ten nejmladší. Starší bratr Jan je lékař, neurolog. Druhý bratr Jiří je podnikatel. I Petr si vždy přál být lékařem po rodičích, ale nakonec ho studentská láska svedla na jinou cestu. Na škole mu jeho starší spolužačka vnukla myšlenku, že byl měl zkusit dramatický kroužek. A protože byl do ní Petr zamilovaný, nechal se bez většího přemlouvání přesvědčit, a tak se stal hercem, dnes již zasloužilým a uznávaným. 

Kromě herectví se s vervou pustil do režírování divadelní verze legendární filmové série Saturnin. V té Petr úžasně ztvárnil postavu rozmazleného Milouše a tento žertovný román čte od svých deseti let. Věděl tedy přesně, co od této divadelní hry očekává. Přestože byl jako kluk a žák ve škole velice roztržitý a od dětství měl problém se soustředit, režie mu jde překvapivě dobře. Jak sám zmínil v jednom rozhovoru: „Moje režírování je jakási terapie. Najednou zvládám dávat pozor čtyři hodiny v kuse. Škoda, že se toho nedožila paní učitelka Kodymová, která z mé roztržitosti mívala v obličeji rudé fleky.”

Petr má čtyři děti, Jonáše, Hanu, Eliáše a nejmladšího Benjamina. Co dítě, to originál. O svém synovi Eliášovi vyprávěl i humorné historky. Jednou mu omylem snědli papriku, protože vědí, že ji nejí a on se naštval a řekl, že už nechce být Čech, že už nikdy nebude mluvit česky. A ještě dodal, že jeho duše už nechce žít v tomto dětském těle. Jednou ho zase maminka přivedla ze školky a Petr se ho s nadšenou rodičovskou zvědavostí zeptat, jak ve školce bylo. Eliáš mu na to překvapivě odpověděl: “Tatínku, myslím, že nastal čas tak trochu zemřít.” Nejspíš to bude vědátor amatér po tatínkovi. 

Petr není jen umělecky činný. Účastní se dobrovolnických akcí na podporu potenciálu dětí z dětských domovů. V Ulici hraje od úplného začátku ekologicky naladěného pedagoga Tomáše Jordána. Většinou tedy vyhledává role, které mu nejsou vůbec podobné, ale postavu v Ulici má rád, už právě kvůli Tomášově zálibě v ekologii. Petr by si dokonce přál, aby se jako Tomáš ponořil do své role ještě více. Mohl by to být takový ten bláznivý ekolog, kterému se všichni smějí. Kolikrát může vymýšlet i kousky scénáře, což Petra nesmírně baví, protože i v osobním životě je zaníceným ekologickým aktivistou. K touze po ochraně přírody ho vlastně přivedli právě jeho rodiče, lékaři, u kterých viděl, jak se starají a zachraňují lidem život a přeneseně si to vzal i za své poslání. Četl spoustu knih o krásách přírody, a tak se toho chytil, že se o životní prostředí sám stará. Je schopen zajít až do takových extrémů, že se přiváže ke stromu jen proto, aby ho zachránil. Jednou se kvůli Temelínu válel na zemi před českou vládou. Bere to vlastně jako takový pud sebezáchovy. O Petrovi je také známo, že ho hrozně baví šetřit doma vodou, kterou recykluje na vícero způsobů a miluje bio potraviny. 

Zdroj: https://www.idnes.cz/revue/spolecnost/petr-vacek-saturnin-divadlo-prace-serial-roztrzitost.A180609_081157_lidicky_zar, https://www.ceskatelevize.cz/porady/10090925908-vsechnoparty/215522161600033/video/430876