Jiřina Bohdalová: Ikona, která nikdy nezestárne. Jak s herectvím začínala a jaké novinky pro nás chystá letos?

Jiřina Bohdalová: Ikona, která nikdy nezestárne. Jak s herectvím začínala a jaké novinky pro nás chystá letos?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nenahraditelná česká herečka, známá například z Nesmrtelné tety nebo komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Loni oslavila devadesátku, ale ani to ji nezastavilo. Pořád pilně pracuje, točí nové filmy, ale také cestuje a užívá si života. Podívejte se na její začátky i novinky, které pro nás chystá.

Herecké začátky

Jiřina měla odmala k herectví hodně blízko, protože její maminka se ve volném čase věnovala ochotnickému divadlu. Právě ona ji přihlásila do baletní školy a později i do filmového komparzu. První roli poté získala v němém filmu Pižla a žižla na cestách, a to v pouhých 6 letech.

Po tom, co úspěšně odmaturovala na gymnáziu, pracovala jako učitelka na základní škole. To jí vydrželo tři roky a poté se rozhodla jít spíše hereckým směrem. Přestože k herectví měla odjakživa blízký vztah, na DAMU ji přijali až na třetí pokus.

Školu musela sice kvůli těhotenství a svatbě s Břetislavem Stašem přerušit, ale o pár let později se jí podařilo úspěšně absolvovat. Čekala zrovna svou dceru, Simonu Stašovou, která je dnes taktéž známou herečkou.

Jan Werich a Divadlo ABC

Její herecká kariéra opravdu odstartovala až na prknech Divadla ABC, kde vystupovala po boku Jana Wericha. S ním se hodně sblížila a dokonce ji kvůli němu jednoho dne kontaktovala Státní bezpečnost, ale herečka o něm odmítla předat jakékoli informace. Kvůli tomu ji až do roku 2004 vedla StB jako agentku.

Později se začala objevovat i v jiných divadlech a také v prvních velkých filmových rolích. Jednou z prvních byla role ve filmu Král Králů (1963). Mezi její známější snímky patří například Dáma na kolejích (1966), Světáci (1969), Čtyři vraždy stačí drahoušku (1970) nebo Ucho (1970), kde si zahrála společně se svým tehdejším manželem Radoslavem Brzobohatým.

Slávu a uznání jí přinesly také televizní role například v seriálech Chalupáři, Bakaláři, Cirkus Humberto nebo Četnické humoresky.

Mimo to se také věnovala dabingu a propůjčila svůj nezaměnitelný hlas řadě pohádkových postav.

Ocenění a úspěchy

Českého Lva herečce vynesly role v dramatu Fany a pohádce Nesmrtelná teta. V roce 2016 také získala Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary za mimořádný umělecký přínos české kinematografii.

A letos ji nejspíš čeká další prestižní ocenění. Mluvilo se totiž o tom, že by právě Jiřina Bohdalová měla dostat od prezidenta Řád bílého lva, který by se měl předávat 28. října.

Novinky a plány

Přestože loni herečka oslavila své devadesátiny, nic si z toho nedělá. Právě naopak, snaží si co nejvíce užívat a zdaleka se nevyhýbá ani herectví, protože právě to ji dokázalo těšit celý život.

Její poslední role byly v psychologickém thrilleru Klec a společně s Karlem Rodenem, Jiřím Lábusem nebo Janou Plodkovou pracovala na komedii Vánoční příběh, která vyšla loni před Vánoci.

Zdroje článku: