Jak to dopadne, když se potkají rodiče a děti před kamerou

Jak to dopadne, když se potkají rodiče a děti před kamerou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Talent se v hereckých rodinách předává z generace na generaci, a tak se nejednou stane, že se ve filmu potká rodič se svým dítětem. Pokud je to v době, kdy už jsou děti odrostlé, pak se nevyhnou srovnání se svými rodiči.

Zářným příkladem rodinné filmové spolupráce je film „Výlet“ (2002), od režisérky Alice Nellis.

Paradoxně úspěšná režisérka nemusela dlouze přemlouvat dospělé dcery známé herečky, Teodoru a Sabinu, které má herečka s hercem a režisérem Stanislavem Remundou (1927-2012), ale Ivu Janžurovou. Ta za dlouhé roky v herecké branži už ví, jak to chodí a nechtěla, aby zajímavý film zastínily drby, že si tam její dcery zahrály z protekce. Alice Nellis ji ale nakonec přesvědčila, že právě jejich opravdový rodinný vztah bude pro film přínosem.

Film „Výlet“ je příjemným nahlédnutím do života obyčejné rodiny a možná i díky skvělému a nápaditému obsazení nás rodinný klan Ivy Janžurové vezme na cestu, která je plná lidskosti a pravdivých okamžiků.

Ve veselém duchu se nese další snímek, kde si vedle sebe zahráli otec a syn. Už přes 40 let diváky baví komedie „Marečku, podejte mi pero!“ (1976). Film, který jehož scénář vyšel od mistrů v oboru Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, divákům nezevšední, i když většinu filmových dialogů už znají zpaměti.

Originální nápad o trochu nabručeném továrenském mistrovi v podání Jiřího Sováka, který proti své vůli navštěvuje večerní školu, kterou přes den absolvuje jeho syn Jiří Schmitzer, vytváří jednu komediální situaci za druhou. Možná byl tento „filmový vztah otce a syna“ to nejhezčí, co si spolu tito dva nadaní herci prožili.

Jejich komplikovaný vztah, který už vznikl v době, kdy se Jiří Sovák rozvedl a prakticky o možnost trávit čas s vyrůstajícím synem přišel. Za pár let, po tragické události, kdy Jiří Schmitzer při cestě z divadla usmrtil „pod vlivem alkoholu“ autem chodce, už se vztah pokazil tak, že otec syna dokonce vydědil. Nic nezmohlo ani vysvětlení, že Jiří Schmitzer nehodu nezpůsobil, pouze díky skutečnosti, že si dal trochu vína po představení a byl účastníkem nehody, se tak stal zodpovědným a potrestaným.

Oba pánové byli skvělými herci a před kamerou se potkávali i při natáčení oblíbeného seriálu „Chalupáři“ (1975), kde si zahráli v rolích děda a vnuk.

Velká škoda, že se spolu ve filmu nepotkaly dvě herecké hvězdy Jiřina Bohdalová a její dcera Simona Stašová.