Exkluzivní sonda do života Šimona Biliny: Jak si užívá popularitu a co má společného se svou postavou Adama?

Exkluzivní sonda do života Šimona Biliny: Jak si užívá popularitu a co má společného se svou postavou Adama?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Patří mezi nejoblíbenější postavy seriálu ZOO. I přes komplikovanou povahu, kterou jako Adam má, si dokázal získat srdce nejen Sid, ale i diváků. A jak se žije Šimonovi v kůži Adama? Jaké má plány v kariéře a v soukromém životě? A co dalšího prozradil exkluzivně jen pro Kinotip2.cz?

Šimone, přestože jste tváří několika významných značek v reklamních spotech, opravdovou popularitu vám přinesla až role Adama „Haďáka“ v seriálu ZOO. Tušil jste, že se stanete tak oblíbeným, když jste roli bral, nebo vás to zaskočilo?

Děkuju za otázku. Pro upřesnění: nejsem tváří žádné značky. Kdybych se stal, musela by to být jen značka, kterou sám používám, znám ji a 100 % jí důvěřuju. Ale zpátky k vaší otázce. Překvapen jsem rozhodně z odezvy a srdečnosti lidí, které potkávám na různých akcích či různě po českých vesnicích a městech (úsměv). To je obrovské privilegium, které si uvědomuju. Zároveň však vím, že vše je pomíjivé, a tak se vše může ze dne na den změnit. A proto se učím žít jen v přítomnosti, za kterou jsem samozřejmě vděčný.

Máte nějakou vysněnou postavu, kterou byste chtěl televizním divákům (tedy především divačkám) předvést? Měl jste epizodní role v kriminálních seriálech, nelákalo by vás ztvárnit třeba drsného charismatického detektiva?

Vše, co se má stát, se stane. Určitě bych si rád zahrál tvrdého detektiva, stejně tak jako např. měkkého prodavače (pokus o vtip). Herectví miluju, a pokud přijde role, skrze kterou můžu něco předávat, zároveň se od ní i učit, beru všema deseti. „Přeosobňování“ je vášeň. Dívat se chvíli na svět očima někoho jiného je inspirativní. 

V seriálu ZOO jste v kontaktu s hady, ale jak to máte v soukromí? Lidé se většinou dělí na ty, co mají kočku nebo psa. Jak je to u vás? Čeká na vás doma čtyřnohý kamarád, kvůli kterému spěcháte domů?

S mou milou si plánujeme v dohledné době pořídit tygrovaného jezevčíka a vlkodava k němu, aby měl parťáka. Byla by mezi nimi jistě skvělá dynamika. Ale to přijde až s přestěhováním někam víc do přírody z hlavního města. Těšíme se na to. Momentálně v našem bytě najdeme jen několik hmyzích potvůrek, které nevymetáme.

Jakožto absolvent činohry na JAMU – máte mezi českými herci svůj vzor?

Vzor bych neřekl. Nejde žít život někoho jiného. Ale rozhodně mám obdiv například k Marku Ebenovi, Vašku Neužilovi či Jiřímu Bartoškovi kvůli jejich lidskost. Obdivuji také Martina Hofmanna, se kterým jsem se na place potkal, a uhranul mě schopností nevypadnout z postavy i potom, co se řekne STOP. Mám rád, když nestačí jen odříkat text, ale člověk je opravdu schopen žít v té postavě. Pokud to i režisér podpoří, můžou se dít zázraky.

Ze zahraničních by to byl Daniel Day-Lewis, Benedict Cumberbatch nebo například Chris Hemsworth či Jim Carrey.

V seriálu ZOO se v několika epizodách řeší dobrodružná cesta do Amazonie, na kterou se Adam nechce vydat, aby se neodloučil od své lásky. Jak to máte v životě vy? Nechal byste si ujít takovou unikátní příležitost a zkušenost ze života v opravdové divočině, a navíc po boku Jakuba Vágnera, kvůli ženě? Nebo by to pro vás, milovníka přírody, bylo natolik velké lákadlo, že by vás nic nezastavilo?

Nechal. Žena má přednost. Jako puberťák jsem měl možnost vycestovat na jazykové tábory asi do 10 zemí. A strávit tam delší dobu. Vděčnost mým rodičům.

Čili nemám takovéto nutkání někam daleko cestovat a něco zažít. Dá se cestovat i vnitřně, ve své fantazii, představivosti. A tomu se věnuju. Pro zvídavé doporučuju jakoukoliv knihu od Alejandra Jodorowskyho.

Vaše postava Adama má za sebou vojenskou minulost v Afganistánu. Jak se stavíte k takové práci/službě vlasti? Dokázal byste se zbraní v ruce „chodit do práce“, nebo jste jako řada umělecky založených lidí spíše pacifistou a v žádném případě byste dobrovolně do válečného prostředí nešel?

Jsem rozhodně pacifista, ale ze soucitu bych byl určitě schopen střílet. Na člověka s chorobnou myslí, který zabijí a ničí jen z potřeby svého nateklého EGA. Chovám respekt k této profesi a vážím si mnohých vojáků z povolání. Sním však o světě, kde zbraně a války nebudou potřeba. Je to staré vidění světa vycházející ze strachu. 

V létě proběhlo bulvárem, že máte přítelkyni, což nejednu fanynku seriálu určitě zklamalo. Vydržel váš vztah i nápor popularity, kterou vám seriál přinesl? Plánujete v blízké budoucnosti rodinu, nebo vzhledem ke svému věku (27) je to pro vás hodně vzdálená budoucnost, o které nepřemýšlíte?

Jen ho to prohloubilo. Co se má stát, se stane. Věřím, že některé věci jsou nevyhnutelné, a na tuto se z celého srdce těším.

Vypadáte velice dobře, ale přes pracovní vytížení asi moc volna nemáte. Najdete si čas na cvičení, nebo máte dobrou genetickou výbavu a nemusíte pro svůj vzhled nic moc dělat? O vaší práci se toho už napsalo hodně a také to, že máte rád přírodu a volný čas směřujete tímto směrem. Jste chodec, nebo preferujete třeba kolo nebo čtyřkolku?

Děkuji, to nevím, ale fyzická zdatnost dnes je pro mě základ. Měl jsem opravdu velké bolesti zad před skoro 7 lety, vzhledem k rychlému růstu (teď 195 cm) a taky proto, že jsem cvičil denně třeba 8 hodin na hudební nástroje a vůbec se neprotahoval, nic. Dnes už o trochu poučenější, přesto začátečník, jsem si absolutně zamiloval pohyb. Mobilitu těla, sílu i výdrž a je to něco, čemu se denně věnuju. Chodím občas i do Prisma Institutu k Lukáši Pokornému, kde se o pohybu přemýšlí velmi pokrokově. Tělo není stroj a je potřeba se stále učit. K vaší otázce, miluju dlouhé procházky v přírodě, bez mobilu a zbytečných distrakcí.

Šimon Bilina, Zdroj: 2media.cz

A poslední otázka. Kdyby vás žena chtěla pozvat na oběd, co dobrého by vám měla připravit, aby vám chutnalo? V seriálu to vypadá, že vás Sid krmí jen bagetami, ani v kantýně se moc neukážete. Jste jedlík? Umíte překvapit přátele dobrou večeří, kterou sám uvaříte?

(Hehe.) Viděl jsem ale Haďáka i jíst třeba houbového kubu, kuřecí vývar nebo vegetariánské špagety.

Jsem jedlík, jím běžně dvojnásobné i trojnásobné porce. Jídlo je vášeň, vaření též, totálně mě to chytlo, a tak si tak improvizuju v kuchyni. Stejně jako v životě tak i zde vyhledávám poctivost. Pokud to jde, zásobuju se zeleninou z babiččiny zahrádky, domácími vajíčky od jejích slepic. Zelenina od sedláků na trzích vyjde navíc i levněji a je o tolik zdravější než třeba ze supermarketů. Navíc podporujete přímo u zdroje, poznáte je podle toho, že maj špínu za nehtama a myslím, že i maj na stáncích zelená označení. To jsou ti, kteří nepřekupují a neprodávají dráž, ale ti, kdo to ráno vytáhnou ze země a za pár hodin to už díky nim můžete mít na talíři.

Zaujal mě letošní vítěz Masterchefa Martin Pecina. To, jak vaří, působí jednoduše a minimalisticky, ale právě jen z toho důvodu, že má tak velký přehled, talent a dar být kreativní. Mimo to je inteligentní a velmi poctivý v přípravě. 

Zdroj článku:
  • autorský článek