Karel Roden a jeho cesta ke slávě: Od šprta Honzy z Básníků po zahraniční role a celosvětové uznání

Karel Roden a jeho cesta ke slávě: Od šprta Honzy z Básníků po zahraniční role a celosvětové uznání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Všichni z nás nejspíš v nějakém filmu či seriálu už zahlédli jednoho z našich nejvýznamnějších herců – Karla Rodena. A možná to bylo i v některém z jeho zahraničních snímků. Pohybuje se taktéž na divadelních prknech a skutečně tedy nemá času nazbyt. Jak se dokázal vypracovat tak vysoko?

Studium a první role

Karel Roden pochází z herecké rodiny, jeho tatínek i dědeček byli herci, a tak je jasné, že jeho láska k filmu a herectví pro něj byla přirozená už od dětství. Tímto směrem se proto chtěl také v životě vydat a později se dostal na DAMU, kde měl řadu spolužáků, kteří jsou dnes už známými osobnostmi.

Mezi nimi byli například Ivana Chýlková, která byla mimochodem na nějakou dobu jeho přítelkyní, Vilma Cibulková, Jitka Asterová, Eva Holubová, Petr Kracík, Veronika Žilková nebo Tomáš Turek.

Po studiích hrál hned v několika divadelních souborech, a přestože ještě nebyl veřejně známý, herectví mu šlo a bavilo ho. Do povědomí diváků i filmařů se dostal až po roli sebevědomého šprta Honzy v druhém a třetím dílu trilogie Jak básníci přicházejí o iluze. Jeho filmovým debutem bylo však drama Zámek nekonečno z předchozího roku. Později získal roli například ve filmech Copak je to za vojáka…, Pan Tau, Čas sluhů, Kanárská spojka, Král Ubu či Pasti, pasti, pastičky.

Zahrál si také v řadě pohádek jako je Princezna Fantaghiró 2Pták Ohnivák a také ve filmově ztvárněné knižní klasice Kytice. V roce 1993 se však po velkém pracovním vytížení rozhodl vydat na rok do Velké Británie. Tam navštevoval herecké kurzy, zlepšil se ve své angličtině, a dokonce si vyzkoušel podnikat v potisku triček, ale to hlavně z toho důvodu, aby měl na pobyt dostatek peněz.

Život v zahraničí

Po návratu do Čech se mu dařilo, byl obsazován do velkých rolí i výrazných filmů. Největší zvrat v jeho kariéře však nastal, když si mohl poprvé zahrát v zahraničním filmu. Bylo to v americkém akčním thrilleru 15 minut, kde musel projít opravdu náročným konkurzem. Ale stálo to za to. Byl obsazen do role zločince Emila Slovaka a zahrál si po boku Roberta De Nira, který si ho údajně do filmu sám vybral.

Díky snímku se jeho jméno stalo známým i v zahraničí a nové role začaly přicházet samy.  Objevil se ve snímku Blade 2, kde ale kvůli silnému přízvuku musel být předabován jiným hercem, dále ve filmu Neprůstřelný mnich, komiksovém akčňáku Hellboy a filmech Rocnrolla nebo Running Scared.

Vidět jste ho mohli také v oblíbené komedii Prázdniny pana Beana, kde si zahrál po boku Rowana Atkinsona. Přestože byl většinou obsazován do role ruského mafiána, znamenalo to pro něj i jeho fanoušky obrovský úspěch, kterého jen málokterý český herec před ním dosáhl.

Daří se mu ale i teď, po návratu do Čech. V roce 2016 například získal Českého lva za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Masaryk.

A jak žije dnes?

Letos herec oslavil 59. narozeniny, ale to nic nemění na tom, jak je žádaný do zajímavých filmových a seriálových projektů či divadelních her. Naposledy jste ho mohli vidět ve filmu Gump - pes, který naučil lidi žít nebo seriálu Princip slasti. Objevuje se také v divadle, nejčastěji ve Studiu DVA.

Už od dětství je uzavřený a o pozornost novinářů a kamer tedy vůbec nestojí. Sám říká, že pokud někoho on nebo jeho práce zajímá, mnohem více zjistí z jeho rolí než toho, co by jim mohl říct. Má dvě děti a v současné době žije se svou partnerkou Laurou Čekanovou. Mezi jeho koníčky patří zahradničení, malování, jízda na koni a posilování.

 

Zdroje: