Četnické humoresky (2001 – 2007): Komu patří slavná sajdkára a kde se natáčelo?

Četnické humoresky (2001 – 2007): Komu patří slavná sajdkára a kde se natáčelo?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Slavný seriál Antonína Moskalyka představuje osudy četníků brněnské pátrací stanice. Stal se oblíbený několika generacemi. V čem se skrývá jeho četnické kouzlo?

Auta i sajdkáru vlastní jeden z herců

V seriálu je použito na šest a půl tisíce kostýmů, více než 25 tisíc rekvizit a velký počet kusů dobytka, koní a drůbeže. Kromě toho se v seriálu objevuje i více než sto dvacet motorových vozidel. Některé z nich, jako například slavnou sajdkáru nebo automobil, vlastní přímo jeden z herců - a to konkrétně Tomáš Töpfer. Ten v rámci natáčení často řídil své vlastní vozy.

Exteriéry na Vysočině a na Moravě

Seriálový štáb se při natáčení příběhů o partě četníků kromě Brna nejčastěji pohyboval na Vysočině. Natáčelo se například v Třebíči, Náměšti nad Oslavou, Jimramově, Boňově nebo Tašově. Z Náměště je také slavný seriálový zámek. Exteriéry se točily také v okolí Brna, například na vlakovém nádraží ve Střelicích u Brna. Kromě četnické stanice, která byla vytvořena jako filmové studio, se vše natáčelo v exteriérech. Filmové svatby se točily v Chrámu svatého Jakuba v Brně.

Věrohodné zobrazení metod

V seriálu se objevuje velké množství autentických případů, které jeho tvůrci nalezli v archivech. Při zobrazování práce tehdejších četníků je věrně ukázáno, jak kdysi pátrání probíhalo, včetně dobových vyšetřovacích mechanismů.

Psi do akce!

V rámci četnické party se objevuje i četnický psovod se psem Argem. Toho pro seriálové potřeby ztvárnili celkem tři psi. První pes byl velmi dobře herecky cvičen a jmenoval se Urx z blanenského zámku. Bohužel ale velmi brzy pošel, a proto jej museli během pouhých třech týdnů nahradit jiným psem. Jeho skutečný majitel měl velmi krátkou dobu na to, aby jej něco naučil a mohlo se začít natáčet. Další pes, který v seriálu vystupuje, je Kikina. Ten patřil do rodiny režiséra Moskalyka.

V seriálu se objevilo velké množství komparzistů. Jen ve třetí řadě jich bylo na tři tisíce!