Filmy o skutečných ženských hrdinkách. Tyto ženy dokázaly změnit svět

Filmy o skutečných ženských hrdinkách. Tyto ženy dokázaly změnit svět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Připomeňme se ženy, které dokázaly zamíchat historií, ať už politickou nebo uměleckou. Jak lépe je dovedeme oslavit, než zdokumentováním jejich životního příběhu?

Dánská dívka (2015)

Lili Elbe žila na přelomu 19. a 20. století v Kodani, narodila se však jako Einar Wegener. Pod tímto jménem je znám jako jeden z nejuznávanějších malířů své doby. Ve svých dvaadvaceti letech se ještě jako muž oženil s Gerdou Gottliebovou. K pochybnostem o vlastní identitě Einera přimělo pózování pro Gerdiny obrazy v ženských šatech. Jako Lily se začal prezentovat teprve ve 20. letech a v roce 1930 jako jeden z prvních pacientů podstoupil operativní změnu pohlaví. Manželství se anulovalo a Einar se oficiálně změnil na Lili. 

Radioactive (2019) 

Historicky první žena, které byla udělena Nobelova cena. Marie Curie-Sklodowská je tím nejideálnějším příkladem toho, že i navzdory nepřízni osudu člověk může naplnit své poslání. Jako žena, která vystudovala doktorské studium, byla naprostým unikátem své doby. V nepříliš příznivých laboratorních podmínkách učinila jeden z největších vědeckých objevů všech dob – objevila radium. 

Camille Claudelová (1988) 

V době, kdy musely ženy bojovat i za takovou samozřejmost jako je seberealizace, ještě zůstaneme. Je konec devatenáctého století a Camille Claudel se snaží uchytit v pařížských uměleckých kruzích. Zamiluje se do sochařského mistra Auguste Rodina, díky kterému se jí naskýtá nejenom inspirace, ale také možnost tvořit sochařská díla. Rodin má však stálou partnerku, a i navzdory Camillině těhotenství se nechce vzdát ani jedné z nich. Jeho partnerka se navíc dozví o stycích s Camillou a napadne ji, čímž příběh nabírá tragického konce. Krátce na to potratí, upadne do depresí a zbytek života stráví v psychiatrické léčebně. 

Královská aféra (2012)

Drama dokumentuje jedno z nejvýznamnějších období dánských dějin. Ve druhé polovině 18. století území vládne Kristián VII. Jako osobního lékaře si najme Johanna Struenseema, který se mu dostane tak blízko, až přímo ovlivňuje jeho politická rozhodnutí a jeho prostřednictvím zavádí osvícenské zákony. Hlavní postavou filmu ale stále zůstává žena, králova manželka Karolina Matylda Hannoverská. Se Struenseemem se do sebe zamilují a prostřednictvím svého vyprávění nám představuje historické události propletené motivem jejich vzájemné náklonosti.