Oscarem oceněný Králíček Jojo se natáčel převážně na Barrandově, ale i v jiných zákoutích České republiky

Oscarem oceněný Králíček Jojo se natáčel převážně na Barrandově, ale i v jiných zákoutích České republiky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jojův nejlepší kamarád je Adolf Hitler, své dětství zasvěcuje službě Říši, ale netuší, že jeho maminka ukrývá v domě židovku Elsu. Králíček Jojo - povedený komediální snímek o absurditě nacistického Německa.

Jojo má 10 let, žije s maminkou, jeho otec je na frontě a sestra zemřela. Vzhledem k životním událostem se cítí na svůj věk mimořádně vyspělý a nemůže se dočkat až konečně vyroste a bude sloužit Třetí říši. Jako správný malý nacista se přidává do spolku Hitlerjugend, který ho má připravit na boj za vlast a za jeho vůdce. Celou tuto euforii s ním prožívá i jeho nejlepší imaginární přítel, Adolf Hitler, kterého si zahrál sám režisér židovského původ Taika Waititi. Tak trochu dětinský vůdce mu pomáhá řešit všechna rozhodnutí a plně ho podporuje v jeho nacistickém smýšlení.

Ze začátku si spolu s dalšími dětmi užívají v Hitlerjugend zábavné aktivity jako pálení knih, odpalování zbraní a mnohé další. Pak ale Jojo odmítne zabít králíka a všichni mu začnou říkat králíček Jojo. Chce se tak trochu pomstít a ukázat, že je opravdu chlap, a tak mu Adolf poradí, aby si trochu zadováděl s výbušninou, se kterou způsobí rozruch. To se ale vymkne kontrole a k újmě příchází Jojo, který pak tábor opouští a vrací se zpět k mámě, kterou ztvárnila Scarlett Johansson. 

Pak pomáhá ve městě roznášet letáky a snaží se šířit nacistické myšlení jak jen to jde. Zlom přichází ve chvíli kdy zjistí, že jeho matka v domě ukrývá židovku. Jako správný nacista ji nenávidí a s Adolfem se často radí, jak se jí zbavit. Udat ji nechce, aby neměla maminka problémy. Hitler mu radí, aby vyjednával, ono vyjednávání ale později přechází v přátelství a Jojo vidí, že předsudky které měl vůči Židům, nejsou vůbec pravdivé.

Snímek pojednává především o absurditě systému, který Adolf Hitler vytvořil, Taika Waititi mu však dodal povedenou komediální formu. Z větší části se natáčel v České republice. Byly využity studia Barrandov, ale i prostory u Žatce a u Mělníka.

Králíček Jojo proměnil 1 ze 6 nominací na Oscara, a to za scénář. Není se čemu divit, dialogy (především mezi Jojem a Adolfem Hitlerem) jsou opravdu skvělé.