Vzpomínka na Leontýnku z filmu Ať žijí duchové

Vzpomínka na Leontýnku z filmu Ať žijí duchové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film, který si rádi zhlédnou děti i dospělí, nám připomíná dva z dětských herců, kteří se ke škodě nás všech odebrali do filmového nebe příliš brzy. Kromě diváky milovaného Tomáše Holého se ve filmu Oldřicha Lipského představila v roli rytířské dcerky Leontýnky Dana Vávrová.

Dana Vávrová se jako pohledné dítě objevila poprvé před kamerami už v pěti letech. Maminka ji a její sestru Hanu (která se později provdala za Karla Heřmánka) brávala na dětské konkurzy, a tak dostala příležitost se objevit v řadě dětských rolí.

Dana Vávrová, Jiří Procházka
Dana Vávrová, Jiří Procházka | Zdroj: Filmové studio Barrandov / TV Nova

Její nejproslulejší rolí zůstane už navždy Leontýnka, která byla dcerou trochu nerudného rytíře Brtníka a zatoužila se stát obyčejnou dívkou ze současnosti. Za námětem k filmu stál Jiří Melíšek a scénář napsal Zdeněk Svěrák. Do rytířské zbroje se navlékl Jiří Sovák, filmový otec Leontýnky.

Dana Vávrová se objevila také v komedii Věry Plívové Šimkové Jak se točí Rozmarýny (1977) a v seriálech My všichni školou povinní, Bambinot, Pan Tau nebo Arabela.

Osud jí změnil konkurz na hlavní roli v německém seriálu Kousek nebe (1982), kde si ji režisér Franz Peter Wirth vybral do role židovské dívky z Varšavy. Seriál měl úspěch a získal řadu ocenění. Pro Danu to byla nejen velká životní zkušenost, ale především se zde zamilovala do kameramana a pozdějšího režiséra Josepha Vilsmaiera.

Přes velký věkový rozdíl si ho za pár let vzala a přestěhovala se do Mnichova. V manželství spolu vychovali tři dcery. Dana si zahrála v několika manželových filmech a sama se vrhla na režii. Pro svou práci si vybírala závažná témata, např. válku, holokaust nebo drogy. Velice ceněný byl snímek Poslední vlak z roku 2006, který vypráví příběh o tragickém osudu posledního transportu berlínských Židů do koncentračního tábora v Osvětimi. Film se natáčel v koprodukci i s českými herci. Výraznou roli měla Nina Divíšková, který si práci s mladou režisérkou velmi pochvalovala.

Dana Vránová se ráda do rodně země vracela a zahrála si v několika snímcích (Početí mého mladšího bratra, Zatracení).

I přes statečný boj s rakovinou se Daně Vávrové nepodařilo nad nemocí vyhrát a zákeřné nemoci podlehla v roce 2009, kdy jí bylo 41 let.

Ať žijí duchové je v nabídce TV Nova 5. května odpoledne nebo 8. května po obědě. 

Zdroje článku:
  • Magazín LN (3.7.2014), Pohnuté osudy, Marta Švagrová,
  • Autorský text