My všichni školou povinní: Rozhodně zajímavé kukátko do socialistického školství, kdy učili soudruzi učitelé

My všichni školou povinní: Rozhodně zajímavé kukátko do socialistického školství, kdy učili soudruzi učitelé
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ani tento třináctidílný seriál se na televizních obrazovkách moc často nevyskytuje, přestože jeho řemeslné zpracování je rozhodně hodně nadprůměrné a herecké obsazení velmi povedené. Z historie se potom můžeme všichni poučit.

Scénář k seriálu napsala Markéta Zinnerová a 1300 stran jí zabralo rok. Určitě stojí za připomenutí poslední role Dany Medřické, která si zahrála učitelku Zmatlíkovou. Gabriela Vránová se premiéry trochu obávala a věděla proč. Naopak, sympatie diváků si získali Miroslav Vladyka jako začínající učitel a Veronika Žilková v roli trochu naivní pionýrské vedoucí.

Markéta Zinnerová si přála, aby film režírovala Marie Poledňáková, která měla v té době za sebou řadu úspěšných rodinných projektů. Bohužel režisérka právě v té době trochu bojovala s vedením Československé televize, takže schválená nebyla. Režie se ujal Ludvík Ráža. Natáčelo se v Praze a v Liberci a trvalo to přes dva roky. Roli žáka osmé třídy Luboše Olivy byla nabídnuta Tomáši Holému, ten ale tak časově náročný projekt odmítl.

Natáčení s Vladimírem Menšíkem nebylo jednoduché, protože jeho stav byl už roky velmi vážný. Smrt Dany Medřické († 62) byla pro všechny šok. Byla však tak oblíbená, že se její role nepřetáčela a jen se upravil scénář, aby v seriálu její postava učitelky mohla zůstat.

Na obrazovky se seriál dostal v červnu 1984. Miroslav Vladyka se stal ze dne na den nejoblíbenějším učitelem v Československu. Jeho postava nebyla smyšlená a autorka scénáře ji stvořila podle milovaného učitele na libereckém gymnáziu. Karfík byl začínající učitel, který nepodceňoval dětskou inteligenci a také jeho milostné vzplanutí k pionýrské vedoucí Janě Vychodilové (Žilková) diváky bavilo.

Pro Gabrielu Vránovou seriál rozhodně výhrou nebyl a herečka dlouho zvažovala, zda má roli labilní učitelky Veroniky Hajské přijmout. Vyrostla v učitelském prostředí a měla tuto profesi v úctě. Moc se jí do nejodpudivější role z celého seriálu nechtělo. Přestože ji diváci neměli rádi, na druhou stranu dostávala dopisy od učitelů, kteří byli rádi, že se takové téma otevřelo a přiznávali, že i oni měli podobné problémy.

V seriálu je celá řada dalších herců jako Jiří Bartoška v roli soudce, Jana Šulcová jako jeho žena, bývalý manželský pár Joklových, který řeší porozvodové peripetie v podání Jiřiny Bohdalové a Vladimíra Brabce, Jiří Sovák jako starý moudrý učitel Lamač nebo Věra Galatíková v roli ředitelky školy.

Osudy žáků, učitelů i rodičů se vzájemně prolínají a jedni se učí od druhých. I dospělí musí čelit následkům svého jednání a někdy to nemusí být úplně jednoduché. Příběh není jen o problémech, ale je i o lásce, o prvním zamilování, o přátelství a samozřejmě nechybí humor.

Zdroje článku: