Konec starých časů: Hořkosladká filmová lahůdka režiséra Jiřího Menzela na úterní večer

Konec starých časů: Hořkosladká filmová lahůdka režiséra Jiřího Menzela na úterní večer
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mistrovské dílo divadelního, filmového a seriálového herce Josefa Abrháma je jedním z nejlepších, které můžete v archivu českých filmů najít. Snímek je jako stvořený pro podzimní večer u televizních obrazovek s šálkem horkého čaje.

Komedie Jiřího Menzela z roku 1989 čerpá ze stejnojmenného románu Vladislava Vančury a zavede nás do období prvních let samostatné republiky, kdy se na šlechtických sídlech usadili novodobí zbohatlíci, kteří sice oplývali penězi a politickými ambicemi, ale naprosto jim chyběla noblesa, klasické vzdělání a dobrý vkus.

Tato novodobá „šlechta’’ si život na rozlehlém sídle ani neumí užít a potápí se do nudného stereotypu, kdy vystavuje své bohatství, sděluje své velkolepé plány a snaží se (dost nemotorně), zapadnout do prostředí, kterému ani pořádně nerozumí.

Nudnou a stereotypní atmosféru na zámku s příznačným názvem „Kratochvíle“ rozvíří falešný ruský kníže Alexej Megalrogov. Ten má na rozdíl od ostatního osazenstva silné osobní kouzlo, správně nadávkovanou drzost, vtip a šarm a okamžitě se dostává do centra pozornosti celého zámku se svým osazenstvem.

Josefa Abrháma si automaticky spojujeme s filmem „Vrchní, prchni!“, ale právě v tomto snímku ukázal, jak herecky vyzrál a jakým ohromným talentem disponuje.

Ač je tato podařená komedie, která vás upoutá u obrazovek, plná talentovaných herců zvučných jmen, Josef Abrhám zcela jednoznačně vyniká.

Vychutnejte si scénu, kdy se ruský kníže koupe v rybníku. Byl pokročilý podzim, další ráno byl rybník zamrzlý. Přesto herci uvěříte, že si koupel pěkně vychutnal.

Film se trefil do období velkých změn v naší společnosti. Nebylo to plánované a natáčení už se plánovalo dlouhodobě. Přesto se nejde zbavit pocitu, že období a zbohatlíci, kteří se najednou ocitají v prostředí, kde se neumí pohybovat, nemusí nutně představovat jen dobu dávno minulou.

Komedie je také vzácnou příležitostí potkat se v jednom snímku s bratry Janem a Rudolfem Hrušínskými a s jejich otcem Rudolfem. Zaručeně vás také pobaví Marián Labuda, Jaroslav Hanzlík, Jan Hartl, Jiří Adamíra, Josef Somr, Chantal Poullain, Ljuba Krbová, Stela Zázvorková a mnoho dalších.

Pojďte zapomenout na starosti všedních dnů a ponořte se do tohoto nádherně melancholického a zároveň úsměvného příběhu. Film vysílá v úterý ve 20:00 hodin TV Seznam.