Jana Hlaváčová v Chalupářích: Malá role pro velkou hvězdu

Jana Hlaváčová v Chalupářích: Malá role pro velkou hvězdu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stejně jako byla Jiřina Bohdalová v době natáčení Chalupářů televizní hvězdou, o Janě Hlaváčové se tvrdilo, že je jedním z největších divadelních talentů posledních let. I přesto nabídku na drobnou roli Jarči Krbcové přijala a stala se dcerou Evžena Humla a matkou mladého Slávka.

Jana Hlaváčová patřila mezi desítku nejvýznamnějších, nejoblíbenějších a nejobsazovanějších hereček od konce druhé světové války. Do paměti televizních diváků se tato talentovaná, a přitom neuvěřitelně skromná a praktická žena zapsala jako bláznivá zdravotní sestra Tonička, která zbožňovala Káju Gotta v sérii filmů Dušana Kleina o básnících.

Populární herečka měla vždy jasno kolem své budoucnosti a nikdy neuvažovala o jiné profesi. Na divadelních prknech s ochotníky byla už od dětství.

Už na DAMU bylo evidentní, kdo je největším talentem ročníku, ale pohledná Hlaváčová po škole všechny pražské nabídky na angažmá odmítla a odešla do Plzně, kde získal místo její přítel a budoucí manžel Jiří Michný. S ním měla dceru Terezu.

Láska jí však dlouho nekvetla a manžel jí krátce po narození dcery zemřel na roztroušenou sklerózu. V Plzni ji tak byla oporou matka, která jí přijela pomáhat, aby mohla pracovat.

Netrvalo dlouho a vrátila se do rodné Prahy a rovnou do Národního divadla, kde vydržela čtvrt století. Ve filmu moc rolí neměla, ale televize jí to bohatě vynahradila. Kromě množství zábavných pořadů a povídek hrála v celé řadě známých seriálů jako Eliška a její rod, Hříšní lidé města pražského, Byl jednou jeden dům, Zkoušky z dospělosti, Pan Tau, Vlak dětství a naděje, Cirkus Humberto, Četnické humoresky, Náměstíčko nebo Náves.

V Národním divadle potkala svou životní lásku, Luďka Munzara. I on už měl za sebou jeden vztah a s loutkoherečkou Naděždou Musílkovou měl dceru Johanu. Jeho žena se po rozvodu vdala za Ivana Krause, bratra slavnějšího Jana.

Munzar adoptoval dceru Hlaváčové a spolu měli ještě Báru, která je pokračovatelkou hereckého rodu. Po letech spokojeného života čekala Janu těžká zkouška. Její manžel nejprve vyhrál boj s rakovinou ledvin, ale dlouho si klidné stáří neužíval a musel znovu absolvovat náročnou léčbu, tentokrát kvůli rakovině prostaty.

Janě Hlaváčové se nemoci také nevyhýbaly. Propadla těžkým depresím, a nakonec začala mít problémy s pamětí, což je u této profese dost zásadní. Rozhodla se ukončit kariéru, aby nemusela čelit soucitu svých hereckých kolegů. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu odmítla i roli Toničky v další komedii o básnících.

Zdroj článku:
  • kniha Legendární seriál Chalupáři - Příběh natáčení a osudy jeho hrdinů