„Škatule, škatule, hýbejte se“ opět straší filmová studia a kina

„Škatule, škatule, hýbejte se“ opět straší filmová studia a kina
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už to vypadalo, že kalendář filmových premiér má svou stálou podobu. Filmový divák si tak mohl konečně naplánovat zhlédnutí filmů, které byly v důsledku pandemie několikrát odloženy, a nakonec přesunuty na vzdálené termíny. Chvíli byl filmový svět skoro v normálu.

Jenomže je všechno zase jinak! První ohlášené změny už rozvířily filmový svět a nebudou se líbit žádnému filmovému nadšenci, který doufal, že konečně uvidí dlouho očekávané snímky v kině. 

Paramout filmové diváky nepotěšil

Paramount uvedl, že v situaci, kdy je opět Covid-19 na vzestupu, je pro uvedení některých stěžejních filmů podzimní sezóny nemožné, aby naplnily finanční očekávání investorů, a proto dojde opět k přesunutí na jiný termín v naději, že třetí vlna očkování situaci zlepší. Jak uvedl italský internetový magazín tg24.sky, mělo by jít s jistotou o filmy s Tomem Cruisem Top Gun: Maverick a Mission: Impossible 7. Jde o finančně náročné projekty, které mají už tradičně v kinech velké tržby a Paramount má obavy, že současná zhoršující se situace v celosvětovém měřítku by nezaručila takové finanční zisky, jaké se předpokládaly. Paramout nechce riskovat, že by mohlo jít doslova o propadáky (bez ohledu na vysokou kvalitu obou filmů a zájem filmových nadšenců).

Strach z covidové varianty Delta ve světě vzrůstá a předpoklad, že se situace s chladnějším počasím bude zhoršovat, není tak úplně bezdůvodný. Top Gun: Maverick tak místo premiéry 19. listopadu 2021 přijde do kin až 27. května 2022. Na nové dobrodružství Ethana Hunta si počkáme ještě déle a nová Mission: Impossible 7 by měla údajně přijít na řadu až 30. září 2022! Zdá se, že pro film je premiéra téměř nemožnou misí.

Efekt domina

Vypadá to, že akčňáky s Cruisem jen celou akci opětovného přesouvání filmů odstartovaly. Už byl ohlášený další odklad a konkrétně jde o film Jackass Forever, který měl přijít do kin 22. října 2021. Nakonec se začalo mluvit o termínu 4. února 2022.

Velké produkční společnosti pečlivě sledují současný světový vývoj a tiše se domlouvají, jak budou další situaci řešit. Americký magazín Variety už sestavil seznam filmů v ohrožení. Společnost Sony v tichosti jedná s Netflixem a s Disney + a zřejmě se hledá pro některé projekty řešení na streamovacích platformách. Nejasná je budoucnost projektů Venom 2: Carnage přichází, který má zatím naplánovanou českou premiéru na 14. října 2021, projektu Krotitelé duchů: Odkaz s plánovaným vydáním do českých kin na 18. listopadu 2021 a Spider-Man: Bez domova s ohlášenou českou premiérou na 16. prosince 2021. Přitom obavy o uvedení jsou největší u snímku s Tomem Hardym (Venon 2), který by mohl být odložený o řadu měsíců. Odložení Spider-Mana je hodně komplikované, protože jde i o dohody s Marvelem.

O některých odložených premiérách už se šeptá i u Disneyho. Rozhodující informace by měly přijít v následujících třech týdnech.

Složité to mají i u Warner Bros, protože mají filmové premiéry zkoordinované s vydáním na HBO Max. Jde například o filmy Duna Denise Villeneuve nebo Cry Macho od Clinta Eastwooda.

A samozřejmě je zde i tajný agent s licencí zabíjet. Odklad už odložené premiéry posledního Bonda s Danielem Craigem Není čas zemřít se zatím neplánuje. Bond je značka, na kterou je navázáno i jiné podnikání, než je uvedení v kině, a proto by další odklad byl hodně komplikovaný. Tak se necháme překvapit, zda nakonec alespoň tento film v kině uvidíme.

Zdroj: